Upalio se crveni alarm: Ovakve stvari ne želimo da vidimo...
Janik Siner i Novak Đoković, Foto: Paul Crock / AFP / Profimedia

nije dobro...

Upalio se crveni alarm: Ovakve stvari ne želimo da vidimo...

Situacija nimalo prijatna

Objavljeno: 10:45h
I K

Ne samo teniski, već celokupni sportski svet, pogodila je vest o dopingu italijanskog tenisera - Janika Sinera, koji je u dva navrata u martu 2024. godine pao na doping testu na nedozvoljenu supstancu - ''klastebol'' (neka vrsta steroida).

Svetska antidoping agencija (WADA), se nakon toga oglasila i kaznila prvog tenisera sveta oduzimanjem 400 bodova sa Indijan Velsa (tokom kog je Italijan bio pozitivan na ''klastebol''), gde se domogao polufinala, kao i 300.000 evra, koliko je iznosio nagradni fond za tu fazu takmičenja.

Janik Siner
Janik Sinerfoto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

Tim ukidanjem poena za Sinera, Novak Đoković je trebao da dobije još jednu nedelju na vrhu liste, ali, ATP se oglasio odlukom da oduzme retroaktivno bodove, ali ih zamislite, nije uračunao u rang listu, što je potvrdio američki novinar Ben Rotenberg, čime ova presuda, ide na štetu Đokovića, jer je najbolji teniser ikada ostao bez nedelje više na prvoj poziciji.

- Sinerovih 400 poena na rang listi iz Indijan Velsa koji su poništeni neće biti retroaktivno oduzeti. Prošla nedelja će se stoga i dalje računati kao 10. Janika Sinera na prvom mestu, a ne 429. Novaka Đokovića. Ne mogu da kažem da mislim da je to ispravno - poručio je Rotenberg.

Ben Rotenberg
Ben Rotenbergfoto: Printscreen/youtube/ATP Tour

Doduše, ta dodatna sedmica koju je Srbin trebao da ima u kolekciji nedelja provedenih na prvoj poziciji i, koja sada broji do 428, nije neka tragedija za Noleta… Suština je, samo, da ovakvo rešenje nije fer od strane ATP-a

Dalje, podsetimo se koje je bilo opravdanje Janika u vezi toga kako je nedozvoljena supstanca završila u njegovom telu… Italijan je okrivio sada već bivše članove njegovog tima, Đakoma Naldija i Umberta Feraru.

Italijanski teniser je imao posekotinu na prstu ruke koju je fiziotarapeut - Naldi, pokušavao da sanira nekoliko dana tako što mu je prskao sprej i golim rukama masirao ranu na preporuku Ferare, koji je inače, po struci, farmaceut i ima apoteku u Italiji.

Ferara je timu Sinerovom, bio je zadužen za antidoping. Na toj istoj bočici je jasno i čitko, velikim slovima pisalo “doping”. Ma, da li je moguće da to Siner i njegov tim nisu videli, kako im je to samo promaklo…?

Samo bi naivni poverovali u njihovu priču…Da, stvar bude još gora, taj sprej je u Italiji najpoznatiji baš zbog toga što u sebi sadrži nedozvoljenu supstancu - zbog tog spreja i korišćenja istog su prethodnih godina veliki broj italijanskih sportista padali na doping testu…

Treba podsetiti, da je nakon informacije da se nedozvoljena supstanca našla u Sinerovom telu, Svetska antidoping agencija dva puta nakon jednog nalaza pozitivnog (10. marta), potom i drugog b uzorka (osam dana kasnije), koji je takođe aludirao na doping, donela odluku da Janik bude privremeno suspendovan.

Novak Đoković i Janik Siner
Novak Đoković i Janik Sinerfoto: Virginie Bouyer / imago sportfotodienst / Profimedia

Međutim, odmah su reagovali italijanski lekari, koji su nakon analiza orađenih sa Sinerom stali na stranu svog zemljaka, smatrajući da je prvi reket sveta nevin, čime su uticali na odluku da se obe naložene suspenzije ukinu istog dana, kada su i predočene….

Naravno, značajan doprinos da WADA povuče odluku, imali su i Janikovi advokati, čime se ovakvim potezom da Italijan ne bude adekvatno sankcionisan, ruši integritet tenisa, i generalno sporta, koji se kosi sa onim da “svi sportisti imaju jednaka prava”…

A, još jedna činjenica, koja ide u prilog tome, jeste - Simona Halep i, njen slučaj sa dopingom, sličan Sinerovom. Rumunka je pala na doping testu na supstancu - ''raskadustat'', zbog čega je nekoliko meseci bila odsutna van terena...

Simona Halep
Simona Halep foto: EPA/Neil Hall

Dok, je, Janik pošteđen, i igraće US open kao, i, turnire koji slede nakon poslednjeg grend slema u godini, bez obzira što je pozitivan na nedozvoljenu supstancu. Iako, bi, po normama, koje očigledno ne važe za sve, Italijan trebalo da bude udaljen sa terena na neko vreme, dok se ne donese konačna odluka nakon prethodno svih procedura, koje bi donele zaključak da li je u ovoj situaciji Siner nevin ili ne…

Svi vrlo dobro pamtimo i slučaj sa Viktorom Troickim, koji nije bio dopingovan, a od profesionalnih turnira je bio udaljen 18 meseci. Nećemo zaboraviti ni Marina Čilića, koji je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu tokom turnira u Minhenu, nakon čega je dobio tromesečnu zabranu igranja tenisa.

Viktor Troicki
Viktor Troicki foto: Starsport

Definitivno, jedna epizoda serije ''doping i Janik Siner'', o kojoj će se tek diskutovati, a materijala za to, ima i te kako. Mladi, talentovani Italijan, koji je mukotrpno radio i trudio se polaganim koracima da dođe do nivoa tenisa na kom je sad, do najvećeg stepenika označenog brojem “1”, biće proganjan, do verovatno kraja karijere, doping temom, kroz koju će se provlačiti svaki njegov naredni podvig…

Nikako ne bi smelo odvajati sportiste, morali bi svi da imaju ista prava, da se drže pravila jasno definisanog, koji neguje sport kao fizičku aktivnost i daje taj poseban žar nadmetanja među sprortistima i krasi ga kao takvog.

Ali, da li su danas jednaka prava svakog takmičara? Slučaj Janika Sinera, definitivno svedoči o tome da nisu...

Promene su neminovne, što pre, crveni alarm - uveliko je na snazi...

Bonus video:

00:20

Melburn, Australijan open, navijači, tenis

Espreso / Iva Krga


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.