Šta radi ovaj čovek? Čudesni Armand Duplantis osvojio zlato i ponovo oborio svetski rekord!
Armand Duplantis, Foto: JOHANNA SÄLL/BILDBYRĹN/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

goat

Šta radi ovaj čovek? Čudesni Armand Duplantis osvojio zlato i ponovo oborio svetski rekord!

Nema mu ravnog

Objavljeno:

Jedan, jedini, neponovljivi, Armand Duplantis!

Švedski skakač sa motkom još jednom je pokazao klasu i bez da se oznojio stigao je do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu za svoju zemlju. Sve je već bilo gotovo na visini od 6,00 metara koju je on preskočio kao od šale, a ostali rušili. I onda, spektakl za sve - svetski rekord!

Za preostale dve medalje vodila se ogromna borba. Na kraju je pravi tragičar bio Filipinac, Džon Ernest Obijena, koji je uspeo da preskoči visinu od 5,90 metara kao i Emanuil Karalis iz Grčke, ali je imao tu nesreću da je rušio na manjoj visini od Grka što je bilo presudno da na kraju završi kao četvrti.

Grčkom takmičaru je pripala bronza, pošto je iz prve preskočio 5,90 metara, a zatim je jednom pokušao na 5,95 i dva puta na 6,00 metara i svaki put bio baš daleko.

Armand Duplantis
Armand Duplantisfoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Moćni Armand Duplantis zato tih problema nije imao. Prvo je odlučio da skače na 5,70 metara i to je bila "laganica". Zatim je izašao na 15 centimetara veću visinu - još jednom prelako.

Nije problem pravila ni visina od 5,95 metara, pa ni 6,00 metara, jer je obe preskočio iz prvog pokušaja, čime je osigurao zlatnu medalju.

Onda je postavio neke veće ciljeve pred sebe - prvo, olimpijski rekord koji je držao Tijago Braz iz Brazila sa 6,03 metara. Rešio je Duplantis da skače 6,10 metara i to je preskočio iz prve za erupciju oduševljenja.

Odlučio se potom da skače za svetski rekord, koji je postavljen na 6,25 metara! Prvi put nije uspeo, pa ni drugi i drama je rasla...

Ali treći put je uspeo da se vine u nebesa. Neverovatan skok je ostvario neverovatni Mondo Duplantis i Šveđanin je uspeo da obori novi svetski rekord u disciplini u kojoj je ranije dominirao Sergej Bubka. Čak 80.000 ljudi je na "Sen Deniju" moglo da vidi ovaj podvig.

Bonus video:

00:06

Ivana Španović u teretani

(Espreso/Telegraf/S.T./Preneo: A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.