Srbija gori: Ivana Španović i Novak Đoković...
Ivana Španović i Novak Đoković, Foto: Starsport

pariz 2024

Srbija gori: Ivana Španović i Novak Đoković...

Bliži se nastup u Parizu srpske atletičarke

Objavljeno:

Srpska atletika poslednjih godina je za ponos čitave nacije. Nebrojano puta su nas naši predstavnici obradovali na najvećim takmičenjima, a posebno Ivana Španović, a sada nas ponosnim čine i mlade nade koje dolaze, gde prednjače Angelina Topić i Adriana Vilagoš.

Nažalost, Angelina je imala peh u kvalifikacijama, jer je na zagrevanju polomila nogu, a onda je herojski, sa takvom povredom uspela da skoči neverovatnih 1.92 metra i da se plasira u finale, ali zbog povrede je morala da se vrati za Beograd, umesto da zablista u svom prvom olimpijskom finalu.

Angelina Topić
Angelina Topić foto: Li Ming / Xinhua News / Profimedia

Ipak, Srbija ima još dva ozbiljna aduta za medalju u atletici na Olimpijskim igrama, a o tome, kao i o veličanstvenom nastupu Angeline Topić, predsednik Srpskog atletskog saveza,Veselin Jevrosimović, koji je srpsku atletiku izdigao iz pepela, da sada imamo rekordan broj učesnika na Olimpijskim igrama i kandidati smo za nekoliko olimpijskih medalja, a od Srpskog atletskog saveza napravio instituciju.

- Angelina bi se borila za zlato, skok za finale sa polomljenom nogom je herojski uspeh.

Angelina Topić
Angelina Topić foto: EPA/Robert Ghement

Prvi čovek srpske atletike se najpre osvrnuo na peh koji je Angelina Topić imala na zagrevanju i istakao da bi se ona borila za zlatnu medalju da je mogla da nastupi u finalu.

- Nažalost, imali smo taj peh sa Angelinom, gde je na zagrevanju došlo do povrede njene desne noge. Naprsla joj je fibula u predelu skočnog zgloba i ona je sa tako povređenom nogom uspela da izbori finale. Bili smo zaista u pravu kad smo prognozirali da ona može da uzme medalju na ovim Olimpijskim igrama, jer je u finalu skoka uvis, bronzana medalja bila 1.95 m, srebrna je bila 1.98 m, a zlatna je bila dva metra.

Veselin Jevrosimović
Veselin Jevrosimović foto: Starsport©

- Tako da je ona definitivno bila u konkurenciji za zlatnu i za srebrnu medalju. Šta da se radi u sportu se takve stvari događaju. Ona je mlada, brzo će se oporaviti i ja verujem da ćemo je možda za dva ili tri meseca već gledati ponovo na velikim takmičenjima - istakao je Jevrosimović, koji naglašava da je neviđen rezultat to što je Angelina sa polomljenom nogom uspela da skoči visinu za finale.

- Kako nije veliki uspeh, ona je skakala sa polomljenom nogom i izborila je finale sa polomljenom nogom. To ne da je uspeh, već je to herojski uspeh, to su neverovatni bolovi. Da vi stisnete zube i da pod takvim bolovima izborite finale, to je stvarno za rubriku "verovali ili ne". Generalno ja, a i mi otprilike znamo kako je došlo do te povrede. Prvo, ta oprema Mondo, s kojom Svetska atletika ima globalni ugovor, ona je, da tako kažem, malo nezgrapna i nije baš najbolja za te skakačke discipline - skok s motkom, skok uvis, jer je ta podloga mnogo tvrda.

- Mi smo na Svetskom prvenstvu u Beogradu morali takođe da uzmemo tu Mondo opremu, ali smo onda na kraju morali da izokrenemo taj prekrivač, da bi ona bila mekša i da ne bi upravo došlo do ovoga što se desilo Angelini. Zaista veliki peh, ali eto, šta se radi, to je sport, u sportu je sve moguće, a i povrede su sastavni deo sportske karijere.

Kakva su očekivanja od naše druge dve kandidatkinje za medalju - Ivane Španović i Adriane Vilagoš?

- Verujem da će Ivana Španović uspeti da osvoji zlato.

- Adriana i Ivana su stigle u nedelju, imale su sve uslove da se spreme za ove Olimpijske igre. Ivana je kao i Novak Đoković, ona u svojoj glavi vidi samo zlatnu medalju i nijednu drugu, ja verujem da će ona na kraju i uspeti da dođe do olimpijske medalje. Ona je na kraju pokazala da ona to može, da ima te daljine u sebi i jedino šta joj je još ostalo je ta zlatna medalja na Olimpijskim igrama, da nju osvoji da bi upotpunila ceo svoj portfolio odličja koja je osvojila na velikim takmičenjima.

Ivana Španović
Ivana Španović foto: Starsport

- Adriana Vilagoš je takođe u sjajnoj formi, ona je pre 20 dana bacila drugi najbolji rezultat u koplju za žene i time je pokazala da dolazi spremna na ovo takmičenje. Međutim, atletika je malo nezahvalan sport. Koliko god da ste spremni, spremni su i drugi, tu bukvalno nijanse odlučuju, da li ste ustali ujutru na levu ili desnu nogu, da li ste dobro spavali, da li ste na vreme uzeli poslednji obrok pred takmičenje, kakav je vazdušni pritisak, vetar... sve to zavisi i utiče na rezultate u atletici. Ja se nadam zaista da će ona dati sve od sebe i da ćemo na kraju slaviti medalje.

Srbija je na ovim Olimpijskim igrama već dobila jednog sportistu koji je "prešao igricu" i osvojio sve što je moglo da se osvoji u karijeri - Novaka Đokovića, kome je nedostajalo samo olimpijsko zlato. Samo to zlato nedostaje i Ivani Španović.

Novak Đoković
Novak Đoković foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

- Gledao sam Novakov prethodni meč i gledao sam i ovaj sa Alkarazom. U tom prethodnom se videlo da je on rešen da osvoji tu medalju i kroz druženje i sa njegovom porodicom i sa njim samim, znao sam koliko je on želeo tu medalju da je ona jednostavno bila samo njegova i ničija više. Tako je i sa Ivanom slučaj. Ona želi tu zlatnu medalju i ona se fokusirala na to i verujem da će uspeti da je osvoji.

Jevrosimović takođe ističe i da preostala dva naša takmičara - Milica Gardašević u skoku udalj i Elzan Bibić u trvi na 5.000 metara mogu da naprave iznenađenje.

Milica Gardašević
Milica Gardaševićfoto: BEAUTIFUL SPORTS/Olaf Rellisch / imago sportfotodienst / Profimedia

- Ono o čemu nismo pričali, tu su još i Elzan Bibić i Milica Gardašević i oni takođe mogu da iznenade. Kada je Milica spremna i kad je psihički stabilna, ona može 6.95 m, ako ne i preko toga. Tako da, hajde videćemo, da sačekamo da prođe ova nedelja, pa ćemo onda da vidimo ko je bio u pravu.

Zanimalo nas je i šta Jevrosimović misli o organizaciji čitavog takmičenja, posebno atletike na stadionu Francuska, gde je svakog dana 80.000 ljudi i pre podne i u večernjoj sesiji.

 Veselin Jevrosimović
Veselin Jevrosimovićfoto: Beta/Branislav Božić

- Atletika je fenomenalno organizovana, što se ne bi reklo za druge sportove. S obzirom na to kako je krenulo, onako "kilavo" sa samim otvaranjem, ako pogledamo atletiku, na atletskom stadionu glavnu reč vodi Svetska atletska federacija i onda je i Olimpijski komitet morao da ispuni sve naše standarde i uslove koje atletika kao sport zahteva. Tako da su rezultati fenomenalni, svi su došli dobro raspoloženi i spremni i atletika je definitivno i na ovim Olimpijskim igrama pokazala da je kraljica svih sportova - zaključio je Jevrosimović u intervjuu za Telegraf.

Podsetimo, Ivana Španović i Milica Gardašević će 6. avgusta nastupiti u kvalifikacijama skoka udalj, atakmičenje na stadionu Francuska počinje od 11.15. Elzan Bibić će u kvalifikacijama na 5.000 metara nastupiti dan kasnije, a ta disciplina je na programu od 11.10.

Bonus video:

02:40

NIKOLA RAĐEN UČI DECU DA IGRAJU VATERPOLO

Espreso / Telegraf / Prenela: I.K


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.