Tužne vesti pogodile Srbiju: Preminula legenda
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

Tužne vesti pogodile Srbiju: Preminula legenda

Odlazak velikog čoveka

Objavljeno: 19:05h

U Beogradu je 26. jula 2024, u 91. godini života, preminuo Mihailo Miša Vasiljević, ugledni sportski novinar i dugogodišnji urednik lista "Sport".

Vasiljević je rođen u Kragujevcu 1933. godine, gde je završio čuvenu Kragujevačku gimnaziju, a potom dolazi u Beograd na studije medicine.

Tada je otkrio da ga šah zanima mnogo više od medicine, pa je ubrzo postao jedan od najboljih mladih šahista stare Jugoslavije - postavši omladinskog vicešampiona.

Preko šaha, izveštavajući sa turnira u Hestingsu 1958, Mihailo ulazi u svet sportskog novinarstva. U listu "Sport" je proveo ceo svoj radni vek, najpre radeći kao novinar, a onda i urednik Fudbalske rubrike i zamenik čuvenog Ljube Lovrića.

Od 1982. godine, u dva mandata je bio glavni i odgovorni urednik lista "Sport", koji u to vreme probija sve tiraže i postaje jedan od najčitanijih u celoj SFRJ. Miša Vasiljević je tokom karijere izveštavao sa svih najznačajnijih sportskih događaja, svetskih i evropskih fudbalskih prvenstava, olimpijskih igara. Prvi je dobitnik nagrade Zlatno pero, 1985. Godinu dana kasnije dobija Oktobarsku nagradu Grada Beograda, a 2022, na predlog mlađih kolega, i Nagradu za životno delo Udruženja sportskih novinara Srbije.

Miša je bio i autor monografije o Fudbalskom savezu Beograda, kao i o fudbalskim svetskim prvenstvima tokom prethodnih decenija. Osim toga, autor je knjige o Draganu Džajiću Džaji. Mihailo Miša Vasiljević je iza sebe ostavio ćerku, dve unuke i dvoje praunuka. Sahrana će se održati u Beogradu na gorblju "Lešće", u ponedeljak 29. jula u 13.30 sati.

Bonus video:

02:18

PRVAKINJA U KARATEU TANJA PETROVIĆ ZA KURIR: Roditelji, kada upisujete decu na sport budite obazrivi! Evo šta može biti problem!

(Espreso/Telegraf/L.I./Preneo: A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.