Do sada najveći potpis Partizana? Pojačanje koje će promeniti sve!
Do sada najveći potpis Partizana?, Foto: CHRIS GARDNER / Getty images / Profimedia

odličan posao

Do sada najveći potpis Partizana? Pojačanje koje će promeniti sve!

NBA bomba u crno-belom dresu

Objavljeno: 08:33h

Košarkaški klub Partizan ovog leta krenuo je nekim novim putem...

U klub je došao veliki broj novih košarkaša čime je jedna era, koja je trajala pune tri sezone, okončana!

Partizan je letošnje sastavljanje potpuno novog tima počeo od bekovske linije koju je potpisom Sterlinga Brauna dodatno pojačao. Bivši NBA igrač u Beograd dolazi iz Berlina posle debitantske evropske sezone.

Brutalno pojačanje Partizana za novu sezonu
Brutalno pojačanje Partizana za novu sezonufoto: Printscreen/Instagram/Telesport

Amerikanac sa 197 santimetara visine i 99 kilograma težine ima apsolutno iznadprosečne fizičke predispozicije za poziciju kombo-beka. Rasponom ruku od 205 santimetara upotpunjuje zavidne mere za nivo Evrolige, dok nedostatak eksplozivnosti nadoknađuje snagom. Iako se radi o fizički izuzetno kvalitetnoj dvojci, prvo oružje u ofanzivnom arsenalu je šut za tri poena.

U Albi je najviše vremena provodio igrajući sa loptom u rukama, te je shodno tome i najveći broj pokušaja bio upravo iz driblinga. U stanju je da uzme šut iz obe ruke u zavisnosti od reakcije defanzivca, ali ako mu odbrana dozvoli da bira, uvek će izabrati šut iz levog driblinga. Pokušaji nisu ograničeni na određene situacije ili razdaljinu, naprotiv u stanju je da pogađa nakon svih promena driblinga i pravaca kretanja. Neretko ćemo ga videti da driblingom napada čuvara, da bi posle toga iskoristio korak unazad ili u stranu i tako stvori dovoljno prostora za šut.

Pri svakom pokušaju blago skače napred, loptu izbacuje u visini glave, dok obe ruke prate loptu nakon izbačaja. Čak i iz mesta često uključuje dribling, posebno posle finte šuta. Po prijemu fintira pokušaj, zatim pravi jedan dribling u levo i diže šut. Naravno, veoma je efikasan i kada odmah izbaci loptu, bez da je spušta na parket. Sterling – višedecenijski proizvođač pušaka u Britaniji – je opasno oružje Partizana.

Procenat šuta za tri poena od 35,7 odsto je iznadprosečan, a sigurno bi bio još bolji ako bi smanjio broj nerezonskih pokušaja. Upravo je izlazak iz rezona najveća mana u ofanzivnoj igri, pogotovo kada ima veliku slobodu kao što je to bio slučaj u Albi.

Poludistanca je treća, odnosno poslednja opcija za poene. Tu se zaustavlja samo ako ne može da šutne za tri poena ili ide u prodor do koša. Kao dominantnom „bolhendleru“, igra od lopte mu nije na zavidnom nivou, pa tako nije ni efikasan šuter iz izlaznih blokada.

Braun je deo slagalice Željka Obradovića u stvaranju potpuno nove ekipe koja će imati samo najviše ambicije. Možda nije najzvučnije ime na tržištu, ali je Braun još jedan igrač koji će Partizanu doneti kvalitet na obe strane parketa.

Partizan je sa Braunom dobio još jednog snažnog beka raspona ruku 205 i više santimetara. Kako ofanzivno, tako i defanzivno obožava igru u kontaktu što mu posebno odgovora protiv nižih i slabijih jedinica i dvojki. Na lopti ume biti veoma agresivan, kako zbog raspona ruku tako i zbog odlične fizičke spremnosti, te situacije gde krade živu loptu na prenosu ili čak iz ruku protivniku nisu retkost. U nedostatku brzine problemi nastaju protiv bekova sa eksplozivnim prvim korakom koji ga napadaju odmah po prijemu gde ume da ispadne iz stava što kasnije teško nadoknađuje. Veličinom tela bez problema može da isprati krilne igrače, posebno trojke koje fizički ne mogu da stvore prednost.

Sterling Braun
Sterling Braunfoto: Starsport

Željko Obradović je u svim novim bekovima, tako i Braunu, dobio igrače koji su dovoljno dugački da u najmanju ruku, bar pristojno pariraju centrima na preuzimanu. Defanzivne rotacije sa strane pomoći su sasvim solidne s obzirom da je tek završio debitantsku sezonu u elitnom takmičenju, ali je utisak da u tom segmentu ima mnogo prostora za napredak. Na liniji dodavanja je izuzetno agresivan, nekada i previše što rezultuje ispadanjem iz odbrane, ali se trud i rad često i isplate što mu omogućava kontranapade jedan na nula.

Nećemo ga viđati kako istrčava iz blokova i diže šut po prijemu. Naprotiv - zastaće i pozvati pik. U igri dva na dva uvek prvo gleda obruč, pretežno iz šuta za tri poena, ali je izuzetno koristan i u prodorima do koša. Nema najeksplozivniji prvi korak, ali kada stvori prednost, telom odlično štiti loptu i veoma ga je teško zaustaviti. Podjednako dobro napada obe strane, a na obruču završava jednako efikasno levom i desnom. U slučaju da visoki igrač štiti reket, neće pokušavati da poentira flouterima, već će ući u kontakt i završiti blizu koša.

NBA pojačanja Partizana
NBA pojačanja Partizanafoto: ELSA / Getty images / Profimedia

Iako često pokriva poziciju organizatora igre, dodavanja iz pika su samo osnovna, gde traži prvi pas ili drugu otvorenu soluciju. Pomeranja odbrane prepoznaje dobro, ali, jednostavno, nije prirodni plejmejker koji može od igre dva na dva da napravi igru pet na pet. U piku od lopte učestvuje kao šuter iz mesta, sa odličnim čitanjem reakcije odbrane koju će po prijemu lopte neretko napasti prodorom. Kada spusti loptu na parket i napadne "klouz-aut" potrebno mu je malo da stigne do reketa gde mu je veoma teško parirati.

Novi tim KK Partizan
Novi tim KK Partizanfoto: Starsport

Kao i sva druga pojačanja crno-belih, odlično se snalazi u tranzicionom napadu. Šut je i u tim situacijama prva opcija, bez obzira da li iz mesta ili dotrčavanja. Ali, koristi ga sa daleko više rezona i boljim prepoznavanjem reakcije odbrane.

Nije mu strano da pusti ekstra pas saigraču u boljoj poziciji, što je prošle sezone i najviše nedostajalo. Takođe, na odbranu koja nije postavljena podeli najveći broj asistencija, te možemo očekivati da će ubrzavati kada god bude imao priliku.

Bonus video:

02:32

Željko Obradović o početku priprema Partizana

(Espreso sport/Astronaut.hoops)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.