Novi Matijas Lesor u Partizanu?
Novi Matijas Lesor u Partizanu?, Foto: Starsport

da li je on taj?

Novi Matijas Lesor u Partizanu?

Željko Obradović ga želeo

Objavljeno:

Konačno je KK Partizan doveo pravu peticu nakon odlaska Matijasa Lesora!

Grobari se nadaju da je Brendon Dejvis naslednik Lesora u crno-belom dresu?

Ko je Brendon Dejvis? Analiza igre:

Brendon Dejvis je sposoban da poentira iz šuta, prodora, igre dva na dva kao i sa niskog posta, što ga ofanzivno čini jednim od najraznovrsnijih centara u Evroligi.

Matijas Lesor
Matijas Lesorfoto: Julien Mattia / Le Pictorium / imago sportfotodienst / Profimedia

Svoju svestranost najbolje pokazuje u piku gde je u stanju da se otvori i u dubinu i u širinu. Otvaranja u rol koristi do samog obruča, ali i do linije penala odakle je posebno efikasan. Kada se kratko otvori poseduje veoma širok asortiman mogućnosti i u svim je podjednako kvalitetan. Atipično za njegovu poziciju, ali ukoliko mu odbrana ostavi prostor bez mnogo razmišljanja će šutnuti sa poludistance, dok će u suprotnom napraviti dribling i odatle tražiti rešenje. Rad nogu je zaista izvanredan što mu uz zavidnu pokretljivost omogućava da pri prodorima na malom prostoru pronađe najbolje rešenje i ne insistira na igri u kontaktu.

Brendon Dejvis
Brendon Dejvisfoto: Starsport

Na obruču ume da završi sa obe ruke, bez obzira na intenzitet kontakta. Završnice nisu raznolike, ali su efikasne, pre svega u samoj blizini koša. Takođe, pre spuštanja lopte u dribling pri kratkim otvaranjima odlično vidi teren i nije mu strano da izbaci pas nakon što napravi prednost.

U situacijama kada rola do koša se oslanja na snagu i kontakt igru, te po prijemu lopte pokušava da završi na samom obruču. Brzina skoka je ispod proseka, kao i sam odraz, te neće hvatati lob dodavanja iznad obruča iz igre dva na dva.

Osim otvaranja u dubinu, često se otvara i u širinu, odnosno na liniju za tri poena. Prva opcija je šut koji uzima bez spuštanja lopte na parket. U poslednjih pet sezona u Evroligi je na 34,5 odsto uspešnosti van linije 6,75. Izbačaj nije potpuno pravilan jer loptu podiže sa desne strane tela, ali kako ona napušta ruku u veoma visokoj tački, sam pokušaj je veoma teško blokirati. Pored šuta neretko će protivnike napasti i driblingom, tačnije prodorom u desnu stranu. Kako je od većine petica brži nema problem da stvori prednost koja je kasnije teško nadoknadiva.

Brendon Dejvis
Brendon Dejvisfoto: Starsport©

Igra na niskom postu je takođe na izuzetnom nivou, pre svega zbog čvrstine i više puta pomenutog rada nogu. Iako primarno bira da napadne sa leve strane terena, odlično se snalazi sa svih pozicija. Tehnički je veoma obučen, telo kontroliše izuzetno i nema problem da zadrži balans pri bilo kakvoj promeni pravca. Nikada ne napada napamet, već koristi ono što mu odbrana nudi. Pri rolingu ume da ostavi utisak da nema rešenje, ali smirenošću uvek pronađe put ka obruču.

Bez lopte se kreće van linije za tri poena ili u blizini penala gde drži širinu napada. Sa obe pozicije je pretnja u šutu koji uzima samo iz mesta. U zavisnosti od reakcije odbrane, može da napadne i zatvaranja u odbrani i poentira na obruču.

Kao izrazito pokretan visoki igrač odlično se snalazi u tranziciji i kontranapadima, posebno kada primi loptu dok je u pokretu. Sa već ostvarenim zaletom ga je teško zaustaviti u reketu, čak i kada napada driblingom. Protiv odbrane koja nije postavljena primarno pokušava da se pozicionira na niskom postu ili srednjem postu odakle napada niže čuvare.

Dejvis je još jedan pokretan visoki igrač u rotaciji Partizana koji defanzivno može da preuzme mnogo toga. Upravo ga taj segment izdvaja od konkurencije na svojoj poziciji i preporučuje crno-belima.

Iako je visok 208 santimetara dovoljno je brz da bez problema preuzima spoljne pozicije. Kontrola tela i rad nogu su na zavidnom nivou, te ne pravi nepotrebne faulove na nižim igračima prilikom prodora. Ukoliko pak izgubi korak za bekom ima mogućnost da ga zaustavi na samom obruču.

Osim preuzimanja odličan je i na iskakanju, kako kratkom tako i dugom. Dovoljno je dugačak da onemogući ulazno dodavanje i natera igrača sa loptom na defanzivni dribling, ali i dovoljno pokretan da se brzo vrati na svog igrača.

Takođe, snaga i veličina tela mu pružaju mogućnost da bez problema čuva gotovo sve igrače na svojoj poziciji. Izuzetno je čvrst i stamen u odbrani niskog posta i kao takav nije laka meta ni jednoj petici.

Problem nastaje u odbrani na strani pomoći gde neretko ima problem sa koncentracijom i ne reaguje na vreme. Tako se dešava da pogreši u rotaciji ili da mu protivnik utrči iza leđa gde posle ulazi u nepotrebne probleme sa ličnim greškama.

Brendon Dejvis je veoma svestran centar koji pruža mnoštvo mogućnosti na oba kraja parketa. Partizan je, za razliku od prošle sezone, angažovao dokazanu evroligašku peticu koja neće imati period prilagođavanja na najviši nivo evropske košarke.

Bonus video:

01:00

Partizan, grobari, arena, Evroliga

(Espreso sport/Meridian sport/Astrounaut)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.