NIKOLA TOPIĆ JE 12. PIK, EVO U KOJI ĆE KLUB - ĐURIŠIĆ JOŠ ČEKA!
Nikola Topić, Foto: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

poznato

NIKOLA TOPIĆ JE 12. PIK, EVO U KOJI ĆE KLUB - ĐURIŠIĆ JOŠ ČEKA!

Čestitamo, Tope!

Objavljeno:

Srpski košarkaš Nikola Topić odabran je na NBA draftu sa 12. pozicije od strane Oklahoma Siti Tandera.

Tander je nedavno razmenio svog doskora startnog plejmejkera Džoša Gidija i na taj način učinio ulogu primarnog organizatora igre slobodnom.

Australijanac je poslat u Čikago Bulse pošto je zatražio trejd – nezadovoljan jer je „klupiran“ u finišu sezone, a izuzetno perspektivnom timu se ponovo pridružio bek Aleks Karuso.

Topić je imao izuzetan start minule sezone u dresu Mege, pre nego što se vratio sa pozajmice u matičnu Crvenu Zvezdu.

Otad je doživeo dve povrede kolena – obe tokom utakmica sa Partizanom. Od skorašnje se još uvek oporavlja, a nije poznato tačno kada će se vratiti na parket.

Za Nikolu se verovalo da bi mogao da bude biran čak i sa bolje pozicije, ali su povrede delimično narušile njegove „akcije“ pred draft. Topić je u proseku je beležio 18,6 poena i 6,9 asistencija u ABA ligi.

Od 2020. godine je član Zvezde – prvo kao član omladinskih kategorija crveno-belih, od pozajmica Slodesu, OKK Beogradu i Megi sve do prvog tima Evroligaša. Topić je sa U18 reprezentacijom Srbije prošlog leta osvojio Evropsko prvenstvo, a perspektivni plej je proglašen najboljim igračem turnira.

Ovaj 19-godišnjak je najmlađi poenter ikada viđen u dresu Zvezde u ABA ligi i najmlađi košarkaš u istoriji Evrolige, a pridružiće se franšizi koja je minule sezone bila prvi nosilac Zapada zahvaljujući impresivnim izdanjima u regularnom delu sezone.

Tander je sezonu završio u drugoj rundi plej-ofa porazom od Dalas Mevriksa koje predvodi reprezentativac Slovenije Luka Dončić.

Nikola Topić na NBA draftu
Nikola Topić na NBA draftu foto: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Ekipa koju je skrojio generalni menadžer Sem Presti je jedna od najmlađih u čitavoj ligi, ali već i najkvalitetnijih. Kanadski bek Šej Gildžus-Aleksander je prva zvezda tima, a istaknuti igrači su još i centar Čet Holmgren, krilo Džejlen Vilijams i još jedan Kanađanin – Lu Dort.

U prvom delu prethodne sezone su za Oklahoma Siti nastupali i srpski reprezentativci Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski, a obojica trenutno nastupaju za Šarlot Hornetse. Ranije je za Tander nastupao i nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije, proslavljeni centar Nenad Krstić.

Nikola Topić
Nikola Topić foto: Starsport©

Košarkaš Meke Nikola Đuričić, drugi srpski predstavnik na draftu, nije prozvan u prvoj rundi. Druga je na programu u četvrtak uveče.

Atlanta Hoksi su sa prve pozicije odabrali Zakarija Risašea. Ovaj 19-godišnjak nastupa na poziciji krila, ugovorom je vezan za Asvel, a minule sezone je bio pozajmljen Burgu.

Bonus video:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

(Espreso/Sport klub/Prenela:Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.