BUM: ZVEZDA I PARTIZAN DOBIJAJU LICENCE OD EVROLIGE?
Džoel Bolomboj i Aleksa Avramović u duelu, Foto: Espreso/Tamara Trajković

NAJNOVIJE VESTI

BUM: ZVEZDA I PARTIZAN DOBIJAJU LICENCE OD EVROLIGE?

Nema dileme da to beogradski rivali zaslužuju

Objavljeno:

U sezoni 2025/26, Evroliga će brojati 20 klubova. Nedoumica je da li će produžiti sezonu za ta četiri kola više ili će – po ugledu na NBA – biti podeljena na dve divizije. A – imaće i propisan minimalan budžet. I svašta nešto još…

Sve to donosi grčka “gazzetta.gr”…

Isti izvor navodi i da će se – logično je uostalom – sa brojem klubova, povećati i broj onih koji imaju licence. I to sa 13 na 15 ili 16. Navodno su među glavnim kandidatima da dobiju tu vrstu ugovora: Monako, Virtus, Crvena zvezda Meridian bet i Partizan. Sve u svrhu povećanja kvaliteta igre, interesovanja navijača, i – naravno – uvećanja profita.

Dva su scenarija proširenja…

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana
Košarkaši Crvene zvezde i Partizana foto: Espreso/Tamara Trajković

Prvi da se regularni deo sezone produži za četiri utakmice. U tom kontekstu pomenuto je i da će svi klubovi kroz dva meča više na svom trenu, više i zaraditi, ali se taj deo ipak više gleda kroz ekstra napor kome će biti izloženi igrači. U ovom sistemu – sa 18 klubova – već je postojalo sedam duplih kola, sada bi to postalo osam, možda čak i devet.

Drugi scenario je podela na divizije, gde se postavlja pitanje da li da budu određene po geografskom kriterijumu.

Uvodi se i “seleri kep”. Neće postojati maksimalni, već minimalni koji će timovi morati da ulože. Prema saznanjima Gazete, svaka ekipa će morati da ima minimalni budžet 7.000.000 evra. Kao izuzetno važna i osetljiva, ova tema se još razrađuje.

Pomenut je i “prećutni dogovor FIBA i Evrolige” za dva prozora kvalifikacija tokom sledeće sezone.

Poslednje dve godine dva košarkaška centra u Evropi počela su da prevazilaze nesuglasice, više puta su razgovarali i – važnije – dogovarali se. Posebno u vezi sa mečevima reprezentacija tokom sezone. I u narednoj će biti slično, iako nas čekaju dva, a ne jedan prozor kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025, kako je bilo prošle sezone.

Ni sada neće biti utakmica Evrolige tokom februarskog prozora, ali zato hoće u novembarskom. Mada, treba očekivati da će utakmice Evrolige u tom periodu biti pomerene za dva dana i da će se igrati u utorak i sredu, umesto u četvrtak i petak, što bi ostavilo prostor igračima da se priključe reprezentacijama, ako žele i ako im klubovi dopuste.

Bonus video:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

(Espreso/Meridan sport/Prenela:Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.