Da li je realno? On menja Tadića u reprezentaciji Srbije, imamo novu desetku?
Dušan Tadić, Foto: Markus Ulmer / imago sportfotodienst / Profimedia

rokada

Da li je realno? On menja Tadića u reprezentaciji Srbije, imamo novu desetku?

Nacija se neće složiti sa odlukom

Objavljeno: 19:27h

Dugogodišnji kapiten Fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić, odlučio je da se nakon nedavnog završenog Evropskog prvenstva u Nemačkoj, oprosti od dresa sa nacionalnim grbom.

Sadašnji as Fenerbahčea izazvao je mnogo polemike u našoj zemlji nakon utakmice protiv Engleske (0:1), kada je javno osudio potez selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji ga nije uvrstio u prvih 11 na startu šampionata Evrope:

Dušan Tadić
Dušan Tadićfoto: Starsport©

- Teško mi je bilo da gledam. Bilo je dosta situacija koje su bile kao stvorene za mene. Primio sam 10 lopti, mogao sam možda 100. Krivo mi je. Moramo da poštujemo odluke, ne moramo da se slažemo. Ja sam najspremniji igrač u ovoj ekipi. To sam i selektoru rekao. Pričali smo normalno, rekao mi je da misli da će biti zatvorena utakmica i da misli da ću ja da uđem u drugom poluvremenu i da rešim. Ali desio nam se brzi gol u prvom. Posle smo imali neke šanse, oni su usporili. Žao mi je zbog rezultata, mislim da smo mogli da uzmemo bod ili tri - istakao je Tadić odmah nakon poraza od Engleske.

1 / 8 Foto: Starsport©

Nekoliko dana od povratka naših fudblera iz Nemačke, FSS je doneo odluku da nastavi saradnju sa Piksijem, a ne dugo nakon toga, Tadić se obratio javnosti rekavši da se oprašta od dresa Srbije:

- Želim da se obratim svim ljubiteljima fudbala ovim saopštenjem. Težim ka tome da budem korektan i direktan, koliko je to moguće, kao što je bilo tokom izjava na EP. Ostajem pri stavovima koje sam izneo. Naglašavam da nisam imao nameru da uvredim saigrače ili bilo koga drugog ko je bio deo tima Srbije u Nemačkoj, tako da imam potrebu da poslednji put objasnim određene stvari oko kojih znam da je bilo polemike.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbijefoto: EPA/ANNA SZILAGYI

Dalje, osnovni razlog ovog saopštenja je taj da sam doneo odluku da se oprostim od dresa reprezentacije Srbije. Da li bih mogao i u budućem periodu da budem koristan - neka proceni struka, javnost ili ko već smatra da je pozvan da o tome diskutuje i ko misli da je deo fudbalskog ambijenta. Reprezentacija je za mene uvek bila ljubav. Ljubav prema državi, ljubav prema narodu, ljubav prema igri, takmičenju, druženju... Mnogo toga smo prošli zajedno - radost, tugu, osmehe, krv, sreću, a bilo je dosta bola i patnje. Nijedan klupski neuspeh ne može da zaboli kao reprezentativni, ali isto tako nijedan klupski uspeh ne može da donese radost kao uspeh u dresu Srbije. Sa velikim zadovoljstvom sam se borio i branio grb državnog tima. Van terena, kao i na njemu. Imao sam privilegiju da predstavljam Srbiju na dva Svetska prvenstva, Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Rekordi me nikad nisu zanimali, a kapitenska traka je donela posebnu odgovornost, čast i poverenje. Ako nešto ističem - to bi bio rekord u broju asistencija. Ko me poznaje, zna koliko mi je važno. Uvek mi je slađe da „spakujem”, nego da postignem gol. Hvala našem narodu i navijačima na aplauzima i kritikama. I u kritikama sam osećao podršku i koliko vole reprezentaciju. U sportu je, uglavnom, teren taj koji uvek pokaže gde ste i koliko zaslužujete. Hvala svima koje sam upoznao od prvog dana kada sam postao deo reprezentacije i FSS-a. Učinili su me boljim čovekom i sportistom.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: EPA/ANNA SZILAGYI

Opraštam se od reprezentacije, ali verujem da ću jednog dana ponovo biti tu. Posle igračke karijere, želim da ostanem u fudbalu, a nema ničeg lepšeg nego da svojoj zemlji pomognete ukoliko to možete. Sa svojom porodicom i prijateljima, na tribinama ili ispred ekrana, biću uvek veran navijač Srbije - napisao je Tadić.

Slavoljub Muslin
Slavoljub Muslinfoto: Dragana Udovičić

Sa druge strane u javnosti se već postavlja pitanje ko bi mogao da od Tadića preuzme "desetku" u našoj reprezentaciji, a ako je sudeći po rečiuma bivšeg selektora Orlova Slavoljuba Muslina, Sergej Milinković-Savić je takav tip veziste koji je komparativan sa Tadićem:

- Sergej igra na poziciji Tadića. Znamo Tadićev učinak. Treći je najbolji asistent kvalifikacija, sa sedam asistencija i uz to još četiri gola. Imam svoje kriterijume i kada Sergej bude ispunio ta tri kriterijuma biće pozvan. Svima su vrata otvorena - rekao je Muslin u intervjuu za "Sportski žurnal".

Sergej Milinković-Savić
Sergej Milinković-Savićfoto: Starsport

Na Piksiju je sada da donese konačnu odluku pred duele u Ligi nacija i kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine. Srbija će definitivno dobiti novu desetku u timu, a možda će SMS biti novi Tadić u našim redovima?

Bonus video:

02:45

Piksi: Ne držim se kao pijan plota

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.