"SRBI, NEMATE KOLEKTIVNI DUH KAO MI!" Legenda "pecnula orlove" pred mogući meč odluke (FOTO)
Fudbaleri Srbije posle poraza od Engleske, Foto: Starsport©

neće biti lako

"SRBI, NEMATE KOLEKTIVNI DUH KAO MI!" Legenda "pecnula orlove" pred mogući meč odluke (FOTO)

Zanimljivo, pre 24 godine kada su oba nacionalna tima poslednji put učestvovala sastala su se u prvom kolu i bilo je 3:3

Objavljeno: 16:39h

Fudbalska reprezentacija Srbije igra protiv Slovenije u četvrtak od 15 časova u C grupi Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Zanimljivo, pre 24 godine kada su oba nacionalna tima poslednji put učestvovala sastala su se u prvom kolu i bilo je 3:3.

Tadašnja Jugoslavija prošla je dalje sa četiri boda, a "zmajčeki" su kao poslednji sa dva ispali i završili turnir.

Sa klupe ih je predvodio legendarni Srečko Katanec, sada selektor Uzbekistana koji je najavio naredni meč dve selekcije u Minhenu.

Srečko Katanec
Srečko Katanecfoto: Noushad Thekkayil/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Ispada da smo osuđeni jedni na druge. Srbija ima dobru reprezentaciju, baš kao i Slovenija, ali čuvajte se Srbi više Slovenaca nego Engleza. Slovenija nema velike individualce, čast izuzecima. Srbija ih u svojim redovima ima više. Međutim, Srbija nema taj kolektivni duh koji ima Slovenija, a to je danas fudbal. Na terenu tim odlučuje, pa tek ponekad pojedinac - rekao je Katanec za Sportal.

Srečko Katanec
Srečko Katanecfoto: Sun Fanyue / Xinhua News / Profimedia

Napravio je paralelu između našeg selektora Dragana Stojkovića Piksija iz igračkim dana i ovim sada.

- Piksi... Veliki igrač, veliki i trener. Rođeni pobednik, takav je bio, a eto takav je i ostao čim vas je odveo na dva vezana velika takmičenja. To se Srbiji nije desilo od one 1998. i 2000. godine. Ali u fudbalu je uvek kriv selektor. Pa kad se pobeđuje - zaslužni su igrači, kad se gubi - kriv je trener. Otuda je Piksiju mnogo teže u ulozi selektora nego ranije u ulozi kapitena - istakao je Katanec.

Dragan Stojković Piksi tokom utakmice Srbije i Engleske
Dragan Stojković Piksi tokom utakmice Srbije i Engleskefoto: Eibner-Pressefoto/Bahho Kara / imago sportfotodienst / Profimedia

Prisetio se i čuvenog susreta kada je Vujadin Boškov Piksija ostavio na klupi i kako su tekle pripreme za duel sa "plavima."

- Ne mogu da se setim da li sam bio iznenađen što je Boškov stavio Piksija na klupu, bio sam fokusiran na moj tim. Ali znam nešto drugo - mi nijednu utakmicu Jugoslavije nismo gledali na kasetama, nismo imali nijednu video analizu. A danas ako ne pustite igračima snimke prethodnih utakmica rivala, kao da ih niste pripremali za meč. Mnogo se fudbal promenio i stalno se menja - zaključio je Katanec.

Bonus video:

00:20

Piksi se pojavio četiri minuta posle početka treninga

(Espreso/Sportal/G.A/Preneo:V.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.