Grupa F: Ronaldov poslednji ples, šampion iz Beograda, bivši polufinalista i debitant (VIDEO/FOTO)
Grupa F EURO 2024, Foto: AP Photo Tamuna Kulumbegashvili, AP Photo Luis Vieira, EPA CLAUDIO GIOVANNINI, EPA MARTIN DIVISEK, EPA-EFE CHRISTOPHER NEUNDORF

EURO 2024

Grupa F: Ronaldov poslednji ples, šampion iz Beograda, bivši polufinalista i debitant (VIDEO/FOTO)

"Navigatori" prvi favoriti zbog fantastičnog tima i fantastičnih kvalifikacija. Ostale tri reprezentatacije vodiće borbu za drugu poziciju

Objavljeno:
Veljko Petrović

U grupi F Evropskog prvenstva u Nemačkoj (14. jun - 14. jul) nalaze se Turska, Gruzija, Portugal i Češka.

TURSKA:

Vinćenco Montela, legendarni italijanski napadač je selektor Turske koja je na EURO došla kao prva na tabeli sa bodom više od Hrvatske.

Belo-crveni su 1996. godine bili premijerno na završnom turniru i ispali su u grupnoj fazi, a 2000. su završili u četvrtfinalu, dok se 2004. nisu ni kvalifikovali.

Vinćenco Montela
Vinćenco Montelafoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Najveći uspeh zabeležen je četiri godine kasnije u Poljskoj i Ukrajini pošto su ispali od Nemačke u polufinalu sa 3:2.

Tada je Turska povela 1:0, ali je usledio preokret "pancera", potom i novo izjednačenje, ali je Filip Lam srušio snove o produžecima u 90. minutu.

Prethodno su u grupi savladane Švajcarska (2:1) i Češka (3:2) uz poraz od Portugala sa 2:0 u prvom kolu.

U osmini finala izbacili su Hrvatsku posle penala, a u produžecima su izjednačili u drugom minutu nadoknade drugog dela.

Onda se 2012. godine nisu plasirali, a naredna dva takmičenja završavali su u grupnim fazama. Najbolji igrač i kapiten je vezista Hakan Čalhanoglu.

Montela je imao problema sa povredama, pošto izostaje napadač Enes Unal i projektovani štoperski tandem Čalgar Sojundžu i Ozan Kabak.

Hakan Čalhanoglu
Hakan Čalhanoglufoto: Hesham Elsherif / AFP / Profimedia

Prvog je zadesila povreda zadnje lože, a drugog ruptura ukrštenih ligamenata desnog kolena i predviđa mu se pauza od osam meseci.

Spisak Turske:

Golmani: Mert Gunok (Bešiktaš), Altaj Bajindir (Mančester junajted), Ugurkan Čakir (Trabzonspor)

Odbrana: Zeki Čelik (Roma), Merih Demiral (Al Ahli), Samet Akajadin (Panatinaikos), Ahmetčan Kaplan (Ajaks), Abdulkerim Bardakči (Gatasaraj), Mert Muldur (Fenerbahče), Ferdi Kadioglu (Fenerbahče) i Kaan Ajhan (Galataraj)

Vezni: Okaj Jokušlu (VBA), Orkan Kokču (Benfika), Arda Guler (Real Madrid), Hakan Čalhanoglu (Inter), Jusuf Jazići (Lil), Salih Ozkan (Borusija Dortmund), Ismail Jukšek (Fenerbahče), Irfan Kahveči (Fenerbahče), Baris Alper Jilmaz (Galatasaraj) i Junus Akgun (Lester)

Napadači: Kerem Akturkoglu (Galatasaraj), Čenk Tosun (Bešiktaš), Kenan Jildiz (Juventus), Semil Kiličsoj (Bešiktaš) i Bertug Jildirim (Ren)

GRUZIJA:

Dolazimo do Gruzije, jedinog debitanta na Evropskom prvenstvu, a ovo im je prvo veliko takmičenje u istoriji!

Do turnira su stigli preko baraža pošto su prvo pobedili Luksemburg sa 2:0, a onda i Grčku posle penala, a u regularnom toku i produžecima bilo je 0:0.

Od 15. februara 2021. godine, selektor je Vili Sanjol, čovek koji je devet godina branio boje Bajerna iz Minhena, a prethodno je bio i u Monaku i Sent Etjenu.

Bivši desni bek upisao je 58 nastupa za Francusku, a sada kao selektor najveće nade polaže u magiju Kvaradone ili ti Kviče Kvaračkelije.

Kviča Kvaračkelija
Kviča Kvaračkelijafoto: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP / Profimedia

Ofanzivac koji je zajedno sa Viktorom Osimenom doneo Napoliju titulu u Seriji A posle 33 godina je "prva violina" Gruzina.

Dosta će zaviti od odbrana, odnosno od golmana Giorgija Mamardašvilija za kog se interesuju najveći klubovi na svetu.

Spisak Gruzije:

Golmani: Giorgi Lorija (Dinamo Tbilisi), Giorgi Mamardašvili (Valensija) i Luka Gaugešašvili (Karabag)

Odbrana: Otar Kakabadze (Krakovija), Laša Dvali (APOEL), Guram Kašia (Slovan Bratislava), Solomon Kvirkvelija (Al Okhdod), Giorgi Gočoleišvili (Šahtjor), Luka Lokošvili (Kremoneze), Giorgi Gvelesiani (Persepolis) i Džemal Tbidze (Panetolikos)

Vezni: Giorgi Kočorašvili (Levante), Zuriko Davitašvili (Bordo), Giorgi Čakvetadze (Votford), Nika Kvekveskiri (Leh), Otar Kiteišvili (Šturm), Sandro Altunašvili (Volfsberger), Levan Šengelija (Panetolikos), Anzor Mekvabišvili (Universitatea Krajova), Giorgi Tsitaišvili (Dinamo Batumi), Saba Lobzhanidze (Atlanta) i Gabrijel Sigua (Bazel)

Napadači: Kviča Kvaračkelija (Napoli), Budu Zivzivadze (Karlsrue), Giorgi Kvilitaia (APOEL) i Giorgi Mikautadze (Mec)

PORTUGAL:

Kristijano Ronaldo će sa 39 godina kao kapiten predvoditi Portugal u verovatno poslednjem Evropskom prvenstvu u njegovoj karijeri.

"Navigatori" su prikazali dominaciju u kvalifikacijama sa svih 30 bodova, odnosno 10 pobeda, 36 datih i dva primljena gola.

Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldofoto: Joaquim Ferreira / imago sportfotodienst / Profimedia

Promenjen je selektor, pošto je na klupu seo Roberto Martinez koji je zamenio Fernanda Santoša, osvajača evropske krune 2016. godine u Francuskoj.

Portugalci su tada prošli grupu sa tri remija kao treći u grupi, a potom su posle produžetaka izbacili Hrvatsku, a Poljsku nakon penala.

Roberto Martinez
Roberto Martinezfoto: Fernando Soares / imago sportfotodienst / Profimedia

U polufinalu je upisana prva pobeda u regularnom delu od 2:0 protiv Velsa, a domaćina je u finalu srušio Eder u 109. minutu.

Kristijano Ronaldo može da postane najstariji strelac u istoriji EURO-a, kao i Pepe koji će ako bude igrao biti najstariji igrač u istoriji takmičenja.

"Navigatori" imaju kvalitet u svakom polju tima, a tu su golman Diogo Košta, štoper Ruben Dijaš, a tu su i Bruno Fernandeš, Bernardo Silva i Rafael Leao...

Spisak Portugala:

Golmani: Rui Patrisio (Roma), Žoze Sa (Vulverhempton) i Diogo Košta (Porto)

Odbrana: Nelson Semedo (Vulverhempton), Pepe (Porto), Ruben Diaš (Mančester siti), Diogo Dalo (Mančester junajted), Danilo Pereira (Pari Sen Žermen), Gonsalo Inasio (Sporting Lisabon), Nuno Mendeš (Pari Sen Žermen), Žoao Kanselo (Barselona) i Antonio Silva (Benfika)

Vezni: Žoao Palnjinja (Fulam), Bruno Fernandeš (Mančester junajted), Bernardo Silva (Mančester siti), Žoao Neves (Benfika), Mateus Nunes (Mančester siti), Ruben Neveš (Al Nasr) i Vitinja (Pari Sen Žermen)

Napad: Kristijano Ronaldo (Al Nasr), Gonsalo Ramoš (Pari Sen Žermen), Žoao Feliks (Benfika), Rafael Leao (Milan), Diogo Žota (Liverpul), Pedro Neto (Vulverhempton) i Fransisko Konseisao (Porto)

ČEŠKA:

Za kraj predstavljanja Češka koja je kao deo nekadašnje Čehoslovačke osvojila Evropsko prvenstvo u bivšoj Jugoslaviji 1976. godine.

Posle produžetaka savladali su Nemačku sa 3:1 na Maksimiru u Zagrebu, a onda Zapadnu Nemačku sa 5:3 posle penala u Beogradu.

U regularnom toku bilo je 2:2, a slavlje na Marakani je doneo Antonin Panenka svojim već sada legendarnim šutem sa 11 metara.

Kao samostalna država, Česi su 1996. godine u Engleskoj izgubili u finalu od Nemačke posle preokreta i zlatnog gola sa 2:1 od Nemačke.

Četiri godine kasnije ispali su u grupnoj fazi, a 2004. godine takođe im je presudio zlatni gol u polufinalu protiv kasnijeg šampiona Grčke.

Onda su 2008. godine završili takmičenje u grupnoj fazi, a četiri godine kasnije u četvrtfinalu. Isto se dogodilo 2016. i 2020. godine.

Od igrača treba izdvojiti Patrika Šika, osvajača duple krune sa Bajer Leverkuzenom, a tu je i njegov klupski saigrač i talentovani Adam Hložek.

Ne treba zaboraviti ni premijerligaški tandem u vidu kapitena i vezista Tomasa Součeka i desnog beka Vladimira Coufala.

Spisak Češke:

Golmani: Jindrik Štanek (Slavija Prag), Matej Kovar (Bajer Leverkuzen) i Vitezslav Jaroš (Šturm)

Odbrana: David Zima (Slavija Prag), Tomaš Holeš (Slavija Prag), Robin Hranac (Viktorija Plzenj), Vladimir Coufal (Vest Hem), Martin Vitik (Sparta Prag), David Doudera (Sparta Prag), David Jurašek (Hofenhajm), Ladislav Krejči (Sparta Prag) i Tomaš Viček (Slavija Prag)

Vezni: Antonin Barak (Fiorentina), Lukaš Provod (Slavija Prag), Vaclav Černi (Volfsburg), Ondrej Lingr (Fejnord), Lukaš Červ (Viktorija Plzenj), Tomaš Souček (Vest Hem), Pavel Šulc (Viktorija Plzenj) i Matej Jurašek (Slavija Prag)

Napadači: Adam Hložek (Bajer Leverkuzen), Patrik Šik (Bajer Leverkuzen), Jan Kuhta (Sparta Prag), Mojmir Čitil (Slavija Prag) i Tomaš Čori (Viktorija Plzenj)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:32

Forma je prolazna, klasa je večna: Piksi pokazao umeće na treningu

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.