GRUPA C EURO 2024: Nisu ni ti Englezi BAUK - Srbija u “klinču” sa Dancima i Slovencima, stara boljka muči Piksija
Grupa C EURO 2024, Foto: Starsport©, EPA Liselotte Sabroe, EPA RODRIGO JIMENEZ, AP Photo Kirsty Wigglesworth, JULIAN STRATENSCHULTE AFP Profimedia

vreme je...

GRUPA C EURO 2024: Nisu ni ti Englezi BAUK - Srbija u “klinču” sa Dancima i Slovencima, stara boljka muči Piksija

Koliko mogu Piksijevi "orlovi" u ovakvoj konkurenciji?

Objavljeno:

Fudbalska reprezentacija Srbije nastupiće na Evropskom prvenstvu prvi put od osamostaljenja i davne 2000. godine kada je sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi nosio plavi dres.

Videćemo da li ova generacija može konačno da napravi iskorak na velikim takmičenjima nakon razočarenja na Mundijalu u Kataru, kada nismo uspeli da prođemo grupu.

Ovog puta ćemo imati pakleno težak zadatak, pošto nas je žreb smestio u grupu sa izrazitim favoritom Engleskom, nimalo poželjnim rivalom Danskom, i autsajderom (na papiru) Slovenijom.

Upravo su Engleska i Danska odmerile snage u polufinalu prethodne evropske smotre, kada je četa Gereta Sautgejta slavila sa 2:1.

Srbi i Slovenci pamte legendarni meč sa šampionata 2000. godine kada je naša reprezentacija uspela da nadoknadi 0:3 i stigne do 3:3. Ipak, nismo uspeli da ostvarimo zapaženiji rezultat.

Fudbaleri Srbije
Fudbaleri Srbijefoto: Starsport©

Sve osim prvog mesta za Engleze bi bilo iznenađenje, a Srbija sa respektabilnim imenima na svom spisku, definitivno ne može biti senzacija…

Kratko ćemo analizirati Grupu C i pokušati da prognoziramo rasplet.

Engleska

Golmani: Din Henderson, Džordan Pikford, Aron Ramsdejl

Defanzivci: Luis Dank, Džo Gomez, Mark Gei, Ezri Konsa, Luk Šo, Džon Stons, Kjeran Tripije, Kajl Voker, Trent Aleksandaer Arnold

Vezisti: Konor Galager, Kobi Maino, Deklan Rajs, Adam Varton, Džud Belingem, Džarod Bouven, Ebereči Eze, Fil Foden, Kol Palmer, Bukajo Saka, Oli Votkins

Napadači: Entoni Gordon, Hari Kejn, Ajvan Toni

Reprezentacija Engleske je učešće na Evropskom prvenstvu po prvi put upisala 1968. godine, a do sada je zabeležila 10 nastupa. Najbolji rezultat su ostvarili na prošlom šampionatu, kada su u finalu poraženi od selekcije Italije posle penala sa 4:5 na londonskom Vembliju.

Osvojili su treće mesto u Italiji 1968. godine, a 1996. su stigli do još jednog polufinala, izgubivši od Nemačke, takođe na domaćem terenu i na penale. Do četvrtfinala su stizali u još dva navrata, izgubivši od domaćina Portugala na penale 2004. i od Italije u Ukrajini 2012, takođe na penale.

Engleska je eliminisana u osmini finala od Islanda 2016. U ostala četiri navrata (1980, 1988, 1992. i 2000.) nisu napredovali dalje od grupne faze.

"Pod palicom” Sautgejta su uspeli da obezbede četvrtfinale Svetskog prventva 2022, polufinale Svetskog prvenstva 2018, kao i pomenuto finale Evropskog prvenstva sa Italijanima.

Bez dva slavna imena Harija Mergvajera i Džeka Griliša, Englezima ne manjka zvezda koje su spremne da se dokažu na reprezentativnoj sceni.

Hari Kejn
Hari Kejn foto: Paul Marriott / imago sportfotodienst / Profimedia

Nema sumnje da će sve oči biti uprte u Harija Kejna koji je odgovoran za 12 golova i tri asistencije na poslednja tri velika turnira, gde je direktno učestvovao u preko 40 odsto golova Engleske.

Nema potrebe nabrajati ostala imena koja su sam ”krem” evropskog i svetskog fudbala, a od Belinegma, Sake i Fodena se uvek očekuje da zablistaju.

Ipak, ni ta Engleska nije bez mana. Najveći problem imaju na levom beku. Šo nema alternativu, a zbog povrede se nije naigrao ove sezone. Moraće Sautgejt da menja i pitanje je kako će to funkcionisati protiv najjačih selekcija na turniru.

Megvajer je otpao zbog povrede, pa Englezi kubure i na poziciji štopera, dok Hari Kejn nema dostojnu zamenu. Sa svim ovim "manjkavostima", i dalje su među prvim favoritima za osvajanje turnira.

Danska

Golmani: Kasper Šmajhel, Fredrik Renov, Mads Hermansen

Odbrambeni igrači: Joakim Mele, Aleksander Bah, Andreas Kristensen, Simon Kjer, Joakim Andersen, Janik Vestergor, Viktor Nelson, Viktor Kristijansen, Rasmus Nisen Kristensen

Vezni igrači: Kristijan Eriksen, Kristian Norgor, Matijas Jensen, Tomas Dilejni, Pjer-Emil Hejbjerg, Morten Hjulmand, Andreas Skov Olsen, Anders Drejer, Mikel Damsgor, Jakob Brun Larsen

Napadači: Rasmus Hejlund, Jusuf Poulsen, Kasper Dolberg, Jonas Vind

Učestovali su na devet Evropskih prvenstava i jednom osvojili pehar. Debitovali su 1964. godine, kada su obezbedili četvrto mesto. U finalu 1992. u Švedskoj, pobedom nad Nemačkom rezultatom 2:0, stigli su do najvećeg uspeha.

To im je omogućila suspenzija Jugoslavije koja je bila pod sankcijama.

Timska igra je najveći adut Danaca, a nekoliko iskusnih igrača su nosioci igre, što može biti ključno na velikim takmičenjima. Ipak, na Svetskom prvenstvu su doživeli debakl i završili kao poslednji u grupi.

Kristijan Eriksen
Kristijan Eriksenfoto: EPA/Abedin Taherkenareh

Pored Eriksena, sve oči će biti uprte Hojlunda koji je “garancija” za golove, a pored njega niko se ne može pohvaliti ni približnim napadačkim arsenalima. To je i ključna slabost Danaca.

Ne treba zaboraviti iskusnog Kaspera Šmajhela, Simona Kjera, Pjer-Emil Hojberga, pa će u njihovom slučaju na delu biti mladost i iskustvo. Utisak je da ovakav tim ne može dalje od četvrtfinala, ali će biti izuzetno nezgodan rival "Piksijevim" "orlovima".

Slovenija

Golmani: Jan Oblak, Vid Belec, Igor Vekić;

Odbrana: Jure Balkovec, Jaka Bijol, Miha Blažič, David Brekalo, Vanja Drkušić, Erik Janža, Žan Karničnik, Petar Stojanović

Vezni red: Timi Maks Elšnik, Adam Gnezda-Čerin, Jon Gorenc Stanković, Tomi Horvat, Jasmin Kurtić, Sandi Lovrić, Benjamin Verbič, Adrian Zeljković, Nino Žugelj, Josip Iličić;

Napad: Žan Celar, Jan Mlakar, Benjamin Šeško, Andraž Šporar, Žan Vipotnik.

Sloveniju mnogi vide kao autsajdera u ovoj grupi, ali istina je da i oni imaju zavidne adute. U fudbalskoj istoriji su zabeležili jedan nastup na Evropskim prvenstvima i to 2000. godine, tako da će isto kao i Srbija posle 24 godine nastupiti na šampionatu Starog kontinenta.

Poslednje veliko takmičenje su igrali 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi kada ih je takođe predvodio Matijaž Kek koji se 2018. vratio na selektorsku poziciju.

Kapiten i glavna figura tima je Jan Oblak, golman Atletiko Madrida koji dugo čega na veliko takmičenje, pošto je prvi nastup za reprezentaciju upisao davne 2012. godine.

Jan Oblak
Jan Oblakfoto: BURAK AKBULUT / AFP / Profimedia

Tu je i mladi Benjamin Šeško u koga se Slovenci uzdaju i u njemu vide "momka" spremnog za velike stvari. Vratio se i Josip Iličić koji je pobedio mentalne probleme i doneo Slovencima sigurnost i iskustvo.

Čini se da je Kek u kvalifikacijama i proteklom pripremnom periodu uspeo da uspostavi sistem igre i ne bi bilo čudo da Slovenci namuče rivale u Grupi C.

Ipak, fali im ono ključno, iskustvo igranja na velikim takmičenjima...

Srbija

Golmani: Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović Odbrana: Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Srđan Babić, Uroš Spajić, Nemanja Stojić Sredina: Saša Lukić, Nemanja Gudelj, Nemanja Maksimović, Ivan Ilić, Srđan Mijailović, Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić (C), Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Filip Kostić, Filip Mladenović, Andrija Živković, Mijat Gaćinović Napad: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović, Petar Ratkov

Vreme je da generacija na čelu sa Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Tadićem konačno ostvari zapažen rezultat.

Srbija je čekala više od dve decenije za novu šansu na Evropskom prvenstvu, a imena poput Dušana Vlahovića, Sergeja Milinkovića Savića, Filipa Kostića definitivno daju nadu da je konačno došlo vreme da naplatimo pojedinačne kvalitete.

Imamo respektabilan napad, ali ukoliko odbrana ne bude na boljem nivou od pripremnog perioda, crno nam se piše.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrovićfoto: Starsport©

Srbija je u poslednjih 15 utakmica koliko je odigrano od Svetskog prvenstva, na samo četiri sačuvala mrežu netaknutom. To je veliki problem jer smo u tom periodu igrali sa samo dva tima koja se nalaze u 20 najboljih FIFA (SAD i Belgija).

Iza Kostarike, Srbija je imala drugu najlošiju odbranu u grupnoj fazi Svetskog prvenstva 2022.

Ipak, ohrabruju partije poput onih protiv Šveđana ili iz kvalifikacija, ali bez velike euforije dočekujemo ovo Evropsko prvenstvo.

"Orlovi" će prvi meč odigrati 16. juna sa Engleskom u Gelzenkirhenu. Drugi rival je Slovenija 20. juna u Minhenu, dok će poslednji meč u grupnoj fazi odigrati 25. juna protiv Danske, takođe u Minhenu.

Bonus video:

01:24

Piksi se obraća naciji pred Euro

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.