Evropsko prvenstvo izazvalo haos u geopolitičkoj areni: Varniči između dve velike svetske sile!
Evropsko prvenstvo u fudbalu, Foto: Lukasz Grochala/Cyfrasport / Zuma Press / Profimedia

bura

Evropsko prvenstvo izazvalo haos u geopolitičkoj areni: Varniči između dve velike svetske sile!

Turska je u sredu pozvala nemačkog ambasadora u Ankari na razgovor u znak protesta

Objavljeno:

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da je suspendovala turskog fudbalera Meriha Demirala na dve utakmice zbog neprikladne proslave gola u utakmici protiv Austrije na Evropskom prvenstvu, dok je njegov gest izazvao diplomatske tenzije između Turske i Nemačke.

Igrač je napravio ruskom gest okupljanja "Sivih vukova", grupe turske krajnje desnice, nakon što je postigao jedan od svoja dva gola protiv Austrijanaca.

Demiral je suspendovan "zbog nepoštovanja opštih principa ponašanja, kršenja osnovnih pravila dobrog ponašanja korišćenja sportskih događaja za promovisanje gestova nesportske prirode i zbog dovođenja fudbala na loš glas", navodi se u saopštenju Uefa.

Defanzivac zbog toga neće igrati sutra u četvrtfinalnoj utakmici u Berlinu, gde će tom meču prisustvovati turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Demiralov gest izazvao je diplomatske tenzije između Turske i Nemačke.

Turska je u sredu pozvala nemačkog ambasadora u Ankari na razgovor u znak protesta zbog izjave nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja je gest igrača nazvala "neprihvatljivim".

Nemačka je odgovorila sledećeg dana tako što je pozvala na razgovor turskog ambasadora u Berlinu.

Merih Demiral
Merih Demiralfoto: Elyxandro Cegarra / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Erdogan nije direktno reagovao, ali je nekoliko ministarstava i portparol njegove njegove Partije pravde i razvoja (AKP) osudilo istragu Uefe i reakciju nemačke ministarke.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo "politički motivisane izjave", koje su "same po sebi ksenofobične reakcije nemačkih vlasti prema Demiralu".

Bonus video:

02:28

PONAVLJA SE ISTI OBRAZAC! Politikolog tvrdi: Ovaj čovek ide istim putem kao Erdogan nekad, TURSKA MOŽDA DOBIJE NOVOG PREDSEDNIKA

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.