KO JE HRVAT KOJI JE UDARIO PO PIKSIJU? Jednom su ga pozvali u reprezentaciju i NIKADA VIŠE! Bio je to pravi KOŠMAR!
Joško Jeličić, Foto: Twitter printscreen

ko je taj lik?

KO JE HRVAT KOJI JE UDARIO PO PIKSIJU? Jednom su ga pozvali u reprezentaciju i NIKADA VIŠE! Bio je to pravi KOŠMAR!

Joško Jeličić je odavno poznat fudbalskoj javnosti

Objavljeno:

Prilično je odjeknula izjava nekadašnjeg veziste Hajduka iz Splita i Dinama iz Zagreba Joška Jeličića o reprezentaciji Srbije! Bivši fudbaler rođen 1971. godine u Solinu je navikao hrvatsku javnost na bombastične izjave i godinama je stručni konsultant HRT-a, a sada je istakao da u Srbiji "ne zna ko koga" i da će mu biti "zabavno" da nas gleda kako gubimo na Euru.

"Što se tiče Srba, i to u smislu ega i njihovih unutrašnjih problema, meni je drago da su oni na prvenstvu jer neće biti dosadno. Pogotovo ako u prvoj utakmici, što je očekivano, izgube. Nadam se da se neće raspasti, onda će biti puno materijala, već dugo nismo videli ko je s kim, ko koga i tako. Njihov je problem što selektor ništa ne donosi toj ekipi. Moraju imati jasniju hijerarhiju, ne u smislu ko je veća zvezda. Piksi i njegove izjave, gledali smo kako psuje svog igrača u prijateljskoj utakmici, radi sve ono zbog čega oni već dugo nemaju i verovatno nikad neće ni imati kult reprezentacije", rekao je na "HRT"-u Jeličić.

Joško Jeličić
foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Ali ko je zapravo Joško Jeličić?

Publika u Srbiji ga i ne poznaje previše, a u Hrvatskoj je znao da napravi skandal i dok je igrao fudbal. Sam letimičan pogled na karijeru govori da se Jeličić ne plaši rizika...

Zakačio je Joško Jeličić i ligu SFR Jugoslavije, pošto je 1987. godine debitovao za Hajduk iz Splita. U narednih šest godina bio je ključni igrač tima i na 158 mečeva je dao 38 golova. Osvojio je kultni poslednji Kup maršala Tita kada je Hajduk na stadionu "JNA" golom Alena Bokšića savladao Crvenu zvezdu 1:0. Jeličić je taj meč počeo na klupi, a kada je Igor Štimac u 70. minutu dobio crveni karton zamenio je Ardijana Koznikua i od 78. minuta do kraja meča bio na terenu.

Osvojio je i ligu Hrvatske sa Hajdukom 1992. godine, prvu titulu ikada u ovoj državi, a onda je 1993. godine prešao u veliki projekat Dinama iz Zagreba. Došao je 1993. uzeo titulu, što je redak, redak i jedan od prvih slučajeva odlaska direktno iz Hajduka u Dinamo, tj. u Kroaciju kako se tada zvao klub. Otišao je jednu godinu u Sevilju, a onda se vratio u Dinamo gde je malo igrao od 1997. do 2001 i nije ga bilo u mečevima sa Partizanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Što se tiče reprezentacije odigrao je samo jedan meč! Igrao je 1992. godine na prijateljskom meču sa Australijom u Melburnu. Tog 5. jula 1992. odigran je zapravo prvi meč Hrvatske otkako su primljeni u UEFA što se desilo 3. jula 1992. Ipak to je njegov jedini meč u nacionalnom tim, a i njega nije završio jer je dobio crveni karton.

Kada je završio karijeru posle epizoda u Pohang Stilersima i Zagrebu ubrzo je postao analitičar i vrlo je omiljen u Hrvatskoj zbog toga što uglavnom nema dlake na jeziku. Kada je Hrvatska ušla u finale Mundijala rekao je pred kamerama da igrači "nemaju m*da nego nojeva jaja", a Srbiju je kritikovao i ranije. Kada smo izgubili od Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Kataru, takođe je kritikovao selektora Stojkovića.

- Utakmicu bih mogao da uporedim sa stanjem u državama Srbiji i Švajcarskoj. Srbija je vrlo taktički neuredna ekipa i nisam video rad i uticaj selektora. Srbija nema tim, ima odlične pojedince, a Švajcarska nema igrače takve klase, ali ima tim, uređen sastav. Piksi je 'igrao desnog bočnog', skakao, hvatao se za glavu, komentarisao suđenje... Što sve odaje nesigurnost. Onda su i igrači ulazili u konflikte. Neverbalna je komunikacija trenera jako je važna. A kad pogledate kakve igrače imaju, iz kojih klubova... Međutim primili su osam golova, osvojili jedan bod i ćao", rekao je Jeličić nakon meča i dodao:

- Britanski tabloidi su 'Modra lasta' za srpsku žutu štampu. Ali susedi u istoriji uvek otvaraju frontove i traže neprijatelje, a pored njih samih, ne trebaju im neprijatelji! Od Piksija Stojkovića u prve dve utakmice nisam video pomoć. Ako je upola dobar selektor kao što je bio veličanstven igrač... Imao sam čast, ne i zadovoljstvo, igrati protiv njega, ali još nisam svestan njegove vrednosti kao selektora. A ambicije koje su postavljali... Na temelju čega? Pobede nad Portugalom, Norveškom? U redu, ali treba u kontinuitetu razvijati kult reprezentacije da bi imali maksimalna očekivanja - zaključio je bivši igrač Hajduka, Dinama, Zagreba, Sevilje i Pohang Stilersa.

Bonus video:

00:32

Forma je prolazna, klasa je večna: Piksi pokazao umeće na treningu

(Espreso/Mondo/N.L/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.