"PROŠETALI BISMO SE KAO ŠANZELIZEOM!" Zaboravljeni selektor Čabrinović za Espreso o izbacivanju sa EURO-a 1992.
Ivan Čabrinović, Foto: Tamara Trajković

ISTORIJSKI SKANDAL

"PROŠETALI BISMO SE KAO ŠANZELIZEOM!" Zaboravljeni selektor Čabrinović za Espreso o izbacivanju sa EURO-a 1992.

Sećanje iskusnog stručnjaka za naš portal o čuvenoj odluci u Švedskoj

Objavljeno:
Veljko Petrović

Fudbalska reprezentacija Srbije igra protiv Engleske u nedelju od 21.00 u prvom kolu C grupe Evropskog prvenstva na Feltins areni u Gelzenkirhenu.

Ostali rivali su Slovenija i Danska, a upravo su Skandinavci razlog zašto ćemo se vratiti do čuvenog EURO-a 1992. godine.

Tada se fudbalska reprezentacija Jugoslavije dominantno plasirala na kontinentalni turnir sa sedam pobeda i jednim porazom - 14 bodova.

"Plavi" su dali 20 i primili četiri gola. Darko Pančev bio je najbolji strelac sa 10 golova, ali tadašnji nacionalni tim nije igrao u Švedskoj.

Razlog su sankcije uvedene Socijalističkoj republici Jugoslaviji 30. maja 1992. godine od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sve to zbog optužbi za učešće u ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a prvenstvo Evrope bilo je na programu od 10. do 26. juna 1992. godine.

Sa klupe je trebalo da ih predvodi Ivan zaboravljeni selektor Ivan Čabrinović koji se u novogodišnjem intervjuu za Espreso prisetio te 1992.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

- Mi smo otišli u Švedsku 15 dana pred početak prvenstva. U Firenci smo igrali prijateljsku utakmicu. Niko me nije pitao o meču od novinara, već samo o politici. Ustao sam sa konferencije jer nisu hteli o fudbalu. Otišli smo u Stokholm 300 kilometara dalje u bazu - rekao je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Nastavio je u istom tonu.

- Šuma, bungalovi, oko nas grmalji u crnim odelima sa psima. Teren nam je bio 10 minuta udaljen autobusom, nema telefona, ničeg. Mi motivisani za prvo kolo protiv Engleske. Već je najavljeno da postoji mogućnost da nas izbace. Dolazi Miljan Miljanić na trening i kaže "Čabro, okupi igrače." On je bio predsednik FSJ i saopštio nam je da smo izbačeni od strane UEFA kao posledicu sankcija Ujedinjenih nacija. Tada je usledila moja čuvena izjava "Kupite krpice, idemo za Beograd" - objasnio je Čabrinović za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

Da li mislite da bi ta ekipa Jugoslavije uradila ono što je Danska?

- Piksi, Deja, Mijat, Jugović. Prošetali bismo se kao Šanzelizeom. Ispalo je da sam ja selektor koga je smenila najmoćnija uprava sveta - Savet bezbednosti - bio je spreman i na šalu Čabrinović u razgovoru za Espreso.

Ivan Čabrinović
Ivan Čabrinovićfoto: Tamara Trajković

U tim kvalifikacijama je Jugoslavija pobedila Dansku sa 2:0 u Kopenhagenu, ali je onda poražena 2:1 u Beogradu.

Ostatak istorije se zna, Skandinanvci su "uskočili" umesto "plavih" i osvojili Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

Kada se vratimo u sadašnjost, Srbija se 20. juna sastaje sa Slovenijom, a pet dana kasnije sa Danskom. Oba susreta su u Minhenu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:32

Forma je prolazna, klasa je večna: Piksi pokazao umeće na treningu

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.