Sa njim je kobnog dana poginula i njegova 22 godine mlađa devojka: Slavni Srbin je napravio pogrešan potez...
Aleksandar Gavrić, Foto: Printscreen/youtube/YU Film

sećanje

Sa njim je kobnog dana poginula i njegova 22 godine mlađa devojka: Slavni Srbin je napravio pogrešan potez...

Malo koji glumac je u to vreme bio toliko tražen

Objavljeno: 17:45h

Aleksandar Gavrić bio je velika zvezda partizanskog žanra, decenijama neprikosnovenog u bivšoj državi, a i danas rado gledamo reprize tih ostvarenja.

Imao je, zaključujemo iz starih snimaka i fotografija, holivudsko lice i pojavu. Visok, markantan, sa savršeno urednim brkovima, igrao je akcione heroje, snažne i samouverene muškarce, a pripadnice lepšeg pola s razlogom su za njim gubile glavu.

Rođen je u Beogradu, 28. maja 1932. godine. U mladosti se bavio košarkom, trenirao je u Partizanu. Ipak, život ga je odveo na drugu stranu. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a prvu ulogu dobio je 1956. u filmu "Potraga". Igrao je u splitskom i zadarskom pozorištu.

Prvu ulogu dobio je 1956. u filmu 'Potraga'
Prvu ulogu dobio je 1956. u filmu "Potraga"foto: Printscreen/youtube/Istoriografija

Ipak, nijedan uspeh nije mogao da se ostvari sa filmom "Kapetan Leši", koji je doživeo toliku popularnost da je prema njemu napravljen i strip. Godišnje je Gavrić snimao i po pet filmova. Malo koji glumac je u to vreme bio toliko tražen. Poslednju ulogu ostvario je u komediji o kamiondžijama, "Paja i Jare", gde je igrao Kostića, direktora kombinata.

Iza njega su ostali i naslovi u nemačkoj i italijanskoj produkciji, a verovatno ste ga zapazili i u još nekim poznatim domaćim ostvarenjima kao što su "Operacija Beograd", "Kad budem mrtav i beo", "Mlad i zdrav kao ruža", "Moja luda glava", "I Bog stvori kafansku pevačicu", "Žuta", "Signali nad gradom"...

Poslednju ulogu ostvario je u komediji o kamiondžijama, 'Paja i Jare', gde je igrao Kostića
Poslednju ulogu ostvario je u komediji o kamiondžijama, "Paja i Jare", gde je igrao Kostićafoto: Printscreen/youtube/deemee3yeah

Kobna vožnja

Žene su volele zgodnog glumca, a voleo je i on njih. Kada je poginuo, 6. decembra 1972. u blizini Inđije, s njim se u automobilu nalazila njegova tadašnja devojka, 22 godine mlađa Jasmina Lisac, koja je takođe nastradala. Kako je istraga utvrdila, do teške saobraćajne nesreće došlo je usled klizavog kolovoza. Prvi jugoslovenski akcioni heroj imao je 40 godina kada su njegovi snovi surovo prekinuti.

A sanjao je da jednog dana snimi film, ali iza kamere. Kao Orson Vels. Sa sobom je uvek nosio japansku kameru kako bi beležio zanimljivosti po Beogradu i razgovore sa ljudima. Snimke je sam montirao i često pregledao sa prijateljima. Imao je, kako je jednom otkrio, i gotov projekat u radnom stolu... Imao je sve, osim vremena da ga realizuje.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Žena/Nikola Golubović/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.