Turski burek kojem nećete moći da odolite: Začini mu daju poseban ukus, kad jednom probate vraćaćete mu se uvek
Foto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia

prijatno

Turski burek kojem nećete moći da odolite: Začini mu daju poseban ukus, kad jednom probate vraćaćete mu se uvek

Za doručak, ručak ili večeru, ovako pripremljeni pužići uvek su zasitan i neodoljiv obrok, a prave se očas posla.

Objavljeno:

Turski burek iz tiganja jedno je od domaćih peciva kojima je teško reći "ne", bez obzira na nadev, a recept koji vam danas predstavljamo pravi se od mlevenog mesa, pa može da se posluži za bilo koji obrok u toku dana.

Burek je jedno od omiljenih jela turske, balkanske i već i svetske kuhinje, pa samim tim i mnogo varijanti.

Jedna od njih jeste mini-burek, odnosno pužići od gotovih kora koji se ne peku u rerni. Ipak, možete ih napraviti i na ovaj način, pa ćete na dnu članka pronaći uputstvo i za ovaj metod.

Sastojci:

  • pakovanje kora za pitu
  • 450 g mlevenog mesa po izboru
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 kašičice belog luka
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu
  • 1/2 kašičice kumina u prahu
  • 1 kašičica čilija u prahu (ili po ukusu)
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • so po ukusu

Za omekšavanje kore:

  • 1 jaje
  • 1/2 šolje jogurta
  • 3-4 kašike ulja
  • 2 kašike vode
  • I još:
  • malo ulja za prženje
Pita, Burek
foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema

  1. Prekrijte otvoreno pakovanje gotovih kora mokrom krpom.
  2. Sipajte maslinovo ulje u šerpu ili dublji tiganj, pa na tome prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne bude staklast i providan. Potom dodajte sitno sečen beli luk i krčkajte još dva minuta.
  3. Dodajte mleveno meso, propržite uz mešanje, pa pred kraj dodajte so i ostale začine. Sklonite da se hladi.
  4. Umutite jaje, pa mu dodajte običan jogurt, 3-4 kašike ulja i vodu i sve dodatno umutite žicom.
  5. Namažite tom mešavinom dve kore, pa ih sastavite i na jedan kraj postavite mleveno meso sa začinima i urolajte u "frulu", a potom nju u "pužića" i tako sve dok ne utrošite materijal.
  6. Pržite u tiganju koji ste podmazali uljem i namažite malo ulja po gornjem delu. Pržite pokriveno na niskoj temperaturi 8-10 minuta, pa okrenite i pržite još toliko.
  7. Služite uz jogurt ili kiselo mleko za doručak, ručak ili večeru.

Mini-burek iz rerne

Ovako pripremljen mini-burek možete da pečete i u rerni, a u tom slučajno nakon motanja pitice ređajte po plehu obloženom pek-papirom i pecite u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.