Miroslav Ilić na komemoraciji Bori Čorbi: "Bio si najveći, svi ostali su mogli samo da ti pljunu pod prozor..."
Bora Đorđević, Foto: Printscreen

video

Miroslav Ilić na komemoraciji Bori Čorbi: "Bio si najveći, svi ostali su mogli samo da ti pljunu pod prozor..."

Komemorativni skup Bore Đorđevića

Objavljeno:

Komemorativni skup Bori Đorđeviću, frontmenu Riblje Čorbe, okupio je danas u Čačku veliki broj njegovih prijatelja i poštovalaca. Poslednja želja slavnog muzičara bila je da bude sahranjen u rodnom gradu a danas će mu sugrađani uputiti poslednji pozdrav.

Mnogobrojne javne ličnosti došle su da se poslednji put pozdrave sa Borom, a samo neki od njih su Miroslav Ilić, Vlado Georgiev, Dragi Jelić, Zoran Dašić Daša, Goran Gale Kerber i drugi.

Miroslav Ilić sa suzama u očima govorio o prijatelju i kolegi.

Miroslav Ilić sa suzama u očima govorio o prijatelju i kolegi
Miroslav Ilić sa suzama u očima govorio o prijatelju i kolegifoto: Printscreen

- Saučešće porodici i njegovim saborcima iz Riblje Čorbe. Što bi rekao Bora "Je*i ga, ne izdržah" - rekao je Ilić uz suze pa nastavio:

- Dragi Boro ja se nisam često opraštao, možda nisam najvičniji, ali se nadam da te neću obrukati. Bila je velika privilegija i uzbuđenje podelti sa tobom zlatno doba muzike na ovim prostorima. Bilo je uzbudljivo i privilegovano. Ti na tvom, a ja na mom frontu. Što se mene tiče, tamo na tom frontu sve što si radio bio si najbolji i najveći, svi mogu da ti pljunu pod prozor. S ponosom sam isticao da smo drugari iz škole. Zamoli svog anđela da pogleda svoj dom, počivaj u miru i nek ti je večna slava.

Nikola Zorić, stalni član grupe Riblja Čorba obratio se porodici i prisutnima

Nikola Zorić, stalni član grupe Riblja Čorba obratio se porodici i prisutnima
Nikola Zorić, stalni član grupe Riblja Čorba obratio se porodici i prisutnimafoto: Printscreen

- Imao sam tu čast da u okviru grupe Riblja Čorba budem uz Boru pune 22 godine, da ga upoznam i shvatim. Upoznao sam i kolege iz benda. Bore više nema. Svet ga više nema. Obezglavljeni smo. To su rečenice koje će ostati zauvek urezane u sećanju. Pre tri godine Bora je napisao pesme za naš novi album, poslednji. Bio je jako teško muzički ispratiti njegove duboke misli i teške emocije. Njegova snaga i volja su nama dale inspiraciju da taj psoao obavimo na najbolji način. Album "Ljubav i smrt" ostaće nam kao zaveštanje Bore Đorđevića da ga podelimo sa vama. Porodica Bore Đorđević i grupa Riblja Čorba imaće tu čast da Borine uspehe i priznanja čuvaju i neguju sa posebnom pažnjom i na pravi način.

Pozvao je Miroslava Vicka, kao jednog od osnivača grupe da se obrati

- Dragi prijatelji, ja kao jedan od osnivača imam potrebu da kažem par reči u ime celog benda. Dragi naš Boki, ako misliš da si otišao varaš se. Ako misliš da si nas ostavio, takođe se varaš. Zauvek ćeš ostati duboko u našim srcima. Imali smo tu čast što si nas izabrao da se družimo. Voleo bih da nam pozdraviš Rajka i Mišu, da kažeš da nam užasno nedostaju, kao što ćeš i ti. Nađi večnost, spokoj i mir, jer to si brate zaslužio.

Prijatelj Bore Đorđevića, Goran Bajović izazvao suze

- Teško je danas biti tu, ali još teže bi bilo da nismo tu. Najteže je govoriti o Bori a da to bude onako kako je on zaslužio. 18. decembra 2022. Bora je bio na ovoj pozornici. Bio sam privilegovan što je želeo da budem pored njega. To je bio jedan od najsrećnijih dana u njegovom životu. Uručena mu je plaketa Počasnog građanina Čačka. Posle obraćanja proradile su snažne emocije, jer je dobio ogroman aplauz. Kulminacija su bile suze. Reagovao sam nespretno i spontano, zagrlio sam ga i pomislio da mogu da ga zaštitim od novinara i neumesnih naslova. Te njegove suze su bile njegova radost. Suze su bile vrhunac emocije koje je imao prema rodnom gradu, od koga je uvek imao tremu. Te suze su trebale da se vide i da se osete. Danas smo opet na istom mestu, ali tužni i ožalošćeni. Neko bi nesmotreno rekao da smo tužni što Bora nije među nama. Siguran sam da je među nama i u nama. Tu je onoliko koliko ga volimo i poštujemo. Boru poznajem od 17 godine, upoznala nas je Biska. Družio sam se sa njim kao studnet DIF-a, po celu noć smo sedeli kod Toze Grka. Zadnjih 4-5 godina smo bili u stalnom kontaktu. To su bila dopisivanja noću, dok Dubravka spava. Želeo sam da ga prekorim što ne spava. "U pozni sat ne spava moj brat, po glavi ko zna kakve misli mota, često mu život bude rat, a verni je ratnik svoga života". Nisam upoznao nikoga ko je bio odaniji ratnik svoga života kao što je bio Bora. Bio je iskren, uporan i istrajan. Uvek je pokazivao saosećanje. Voleo je svoj narod, svestan svih vrlina i mana. Najviše sam voleo kod njega što nije umeo da mrzi. Mogao je da bude ljut i revoltiran. Besmrtni ne umiru. Znam da će Bora na putu zagrliti svog anđela i da će biti voljen kao što je voleo ljude.

Živorad Žika Jelić uputio emotivne reči

Gitarista i osnivač Yu Grupe održao je govor i izazvao suze među prisutnima.

Živorad Žika Jelić uputio emotivne reči
Živorad Žika Jelić uputio emotivne rečifoto: Printscreen

- Pozdravljam članove porodice, kolege i sve one koji ga dobro znate, da zajedno odamo počast, a svi znamo dobro da nikad nije bio namršten. Odličan drugar, muzičar i pesnik. Moram da se setim nekih momenata i detalja, kakav je u stvari bio. Kada sam mu jednom prilikom rekao "Onaj tekst koji si napisao A banki je 7, prošlo je vremena, šta misliš da napišeš nastavak". Prošlo je neko vreme on ćuti. Pitam ga da se čujemo naknadno. "Ti kad budeš pevao kaži". Smejali smo se. Neka ostane tekst u originalnom izdanju. Čitavih 10 godina sam stariji od Bore. Mogu slobodno da kažem da imam još nekoliko godina, ali ne mnogo. Boro, ako već postoji neko mesto gde možemo da se sretnemo onda ćemo se sresti jednog dana. Dotle zbogom.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka se prvi obratio porodici i prijateljima

Bora Čorba
foto: Printscreen

- Poštovana porodico, prijatelji Bore Čorbe. Biti Čačanin je stanje duha, tako si govorio. Voleo si svoj rodni grad svakog dana. Nikada nisi zaboravio one sa kojima si odrastao. Sve one koji su činili tvoj život do 19 godine. Ponosni smo što smo imali ovakvog umetnika, čoveka, rodoljuba i patriotu. Govorio si prvo sam Čačanin, Srbin, pa onda roker. Često si bio buntovnik, a i bez razloga, ali uvek pravo u oči i lice. Svrstašćeš se uz veliku Nadeždu Petrović. Imao sam tešku dužnost, da te godinama ubeđujem da ne idemo na groblje, da će to doći. Pre dve godine nisam uspeo. Sam si odabrao svoju večnu kuću. Sam si odabrao veliki parking, da dođu ljudi i bajker. "Možda će malo neko i da me pljune" rekao si. Čovek koji utemeljio rok kulturu. Svaku rečenicu ćemo ispuniti, a potrudićemo se i nešto više od toga. Tvoja porodica može uvek da računa na grad Čačak. Hvala što si me smatrao prijateljem. Zbogom legendo.

Početak komemoracije

- Okupili smo se da se oprostimo od jednog od najvećih umetnika ovog vremena. Njegova ostavština, stih i duh će uvek biti sa nama. Sada je prilika da se podsetimo. Molimo vas da odamo počast Bori Đorđeviću - rekao je voditelj na početku i zamolio za minut ćutanja.

Prijatelji sa estrade

U salu su pristigli i prijatelji kao i poznate ličnosti sa estrade, Goran Gale Kerber i Vlado Georgiev, a odmah su izjavili saučešće ožalošćenoj porodici.

1 / 4 Foto: Kurir

Od poznatih ličnosti i prijatelja među prvima su stigli Miroslav Ilić, Zoran Dašić Daša iz grupe "Legendi", Dragi Jelić, harmonikaš Miša Mijatović, Milan Đurđević iz "Nevernih beba"...

Dve gitare

Fotografija, koja velikom brzinom obilazi mreže nosi važnu simboliku, sa poslednjeg javnog obraćanja Đorđevića.

Simbolično, kao što kaže njegova pesma "ne trošite džabe pare, nisam tol’ko važan lik. Ukrstite dve gitare, nek to bude spomenik."

U kulturni centar pristižu prijatelji i građani koji se upisuju u knjigu žalosti. Tu su i mngoobrojni fanovi koji su došli da odaju počast legendarnom rokeru.

U Kulturnom centru pristižu na komemoraciji Bori Đorđeviću

Dve gitare
Dve gitarefoto: RINA

Podsetimo, Bora Đorđević je rođen 1952. godine u Čačku. U rodnom mestu je završio osnovnu školu, a nakon problema sa zakonom izbačen je iz gimnazije. Njegovi roditelji su tada, kako bi pobegli od "sramote" koju im je prouzrokovao, odlučili da se presele u Beograd.

Tu je Bora završio Petu gimnaziju i upisao Pravni fakultet. Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Nikada nije primljen na glumu, pa je upisao organizaciju na FDU. Grupu Riblja čorba 1978. godine. Za više od 45 godine karijere snimili su 20 studijskih albuma i osam lajv izdanja. Poslednje album "Da tebe nije" izdao je Siti rekords. Desetak godina živeo je u Sloveniji, gde se treći put oženio.

Bonus video:

01:20

Bora Đorđević

(Espreso / Kurir Aleksandar Panić , Denis Čeković/ Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.