Malo ko zna šta je uradila 4 godine pre smrti: Daru je Jugoslavija obožavala, a onda je odlučila da spakuje kofere
Foto: Printscreen/ YouTube/ DomaciFilmoviSerije

DAMA PRE SVEGA

Malo ko zna šta je uradila 4 godine pre smrti: Daru je Jugoslavija obožavala, a onda je odlučila da spakuje kofere

Dara je preminula 2. marta 2021. u 87. godini, a evo kako je živela

Objavljeno:

Glumica Darinka Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, a domaćoj publici je poznata po ulozi Dare u serijalu "Žikina Dinastija". Iako je od njene smrti prošlo tri godine, a filmsku ekipu je napustila nakon trećeg dela i dalje odzvanja replika "Bobo, sine, ljubi ga majka".

Dara je preminula 2. marta 2021. u 87. godini. Sahranjena je u krugu porodice u Novom Sadu, a posthumno je odlikovana povodom Dana državnosti Srbije.

Brojne uloge i nagrade

Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište. Godine 1974. prelazi u slobodne umetnike. Penzioniše se 1988. godine.

Dara Čalenić u mladosti
Dara Čalenić u mladostifoto: prentscreen/youtube/Explore with Gvozda

Na sceni je odigrala preko 40 glavnih uloga. Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965.

Nagrađena je 2006. zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja "za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima". Godine 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu Pop Ćira i pop Spira.

Žikinu dinastiju ogledala 4 godine pre smrti

"Nisam to ništa gledala do pre dva meseca. Dopalo mi se. Gidra i ja smo kao stvoreni za komediju, pa nije ni čudo što nas je reditelj spojio i izabrao da nosimo film. "Žikina dinastija" je napravljen za narod, a mi smo prema sebi veoma strogi. Film se voli zbog Gidre, a malo i mene. Ne mislim da sam neka velika glumica. Gledaoce ne možete prevariti. U ovoj priči su se prepoznali obični ljudi i svako je pronašao nešto što ga zanima", rekla je glumica svojevremeno.

1 / 8 Foto: Printscreen/youtube/Gvozda

Ona je istakla da ništa ne vidi posebno u njenoj čuvenoj replici: "Bobo sine, ljubi ga majka."

"Tipična rečenica svakog roditelja. Snimanje filma pamtim po tome da je uvek bilo mnogo publike i iza kamere", rekla je tada.

Nestanak sa scene

Prema njenim rečima, nije joj nikada bilo žao što se povukla iz javnog sveta.

"Nije mi žao. Otišla sam i iz "Žikine dinastije“ jer nisam živela u Srbiji. Amerika je bila zanimljiva za mene kao umetnika. Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu. Davno je bilo da se setim", priča je.

Kada je govorila o "Ludim godinama“, Dara se sa snimanja najviše sećala Gidre, prijatelja Milana i prije Jelene.

Nestanak sa scene
Nestanak sa scenefoto: Printscreen/ YouTube/ DomaciFilmoviSerije

"Volela bih da opet sretnem i svog sina Bobu, kao i Mariju", rekla je glumica 2017. godine u intervjuu koji je dala za Kurir.

Dara je bila u braku sa Vladom Petrićem (89), čuvenim profesorom sa Harvarda, sa kojim je ostavila veliko zaveštanje u Srbiji. Vlada je jednom prilikom objašnjavao da priča o Dari nije potpuna bez osvrta na njeno detinjstvo i rane iz Drugog svetskog rata.

"Brata su joj odveli u logor. Bio je zarobljen u Poljskoj. Tragediju nosi na duši", rekao je Vlada.

Bonus video:

02:00

NIJE POTPISANO DA ĆE SE OTVORITI RUDNIK VEĆ DA ŽELIMO DA RAZGOVARAMO O TOME Analitičari o sporazumu o kritičnim sirovinama

(Espreso/Blic žena/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.