JUGOSLOVENI SU OBOŽAVALI VODITELJKU TV BEOGRAD, A TOMA JE ZBOG NJE NAPISAO PESMU: Posle toliko godina saznalo se...
Foto: damir dervišagić

magična žena

JUGOSLOVENI SU OBOŽAVALI VODITELJKU TV BEOGRAD, A TOMA JE ZBOG NJE NAPISAO PESMU: Posle toliko godina saznalo se...

Biografija legendarne žene na tacni

Objavljeno: 13:42h

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je pre 5 godina u 76. godini. Rođena je u Prokuplju 1943. godine, a njeno ime opevao je mnogo godina kasnije Toma Zdravković.

Posle Prokuplja živela je u Uroševcu, a potom se sa majkom preselila u Beograd. Još kao osnovac volela je da recituje, glumi, igra i peva na školskim priredbama. Završila je Šestu beogradsku gimnaziju i nastavila da pleni na sceni.

Pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, dok su repertoar koji je izvodila sa Minjom Subotom bile italijanske kancone, džez i rokenrol.

Pevala je u prvom Omladinskom klubu
Pevala je u prvom Omladinskom klubufoto: Vladimir Sporčić

Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi.

Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru u direktnom prenosu – čitajući najavu programa.

Radila je i kao urednik Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv.

Biografija
Biografija foto: damir dervišagić

Nije propuštala igranke. Bila je prvakinja svoje gimnazije u gimnastici, družila se s ekipom s Crvenog Krsta, koja je bila nezamisliva bez Dragana Gage Nikolića. Nije propuštala ni čuvene zabave kod Laze Šećera.

Pesma nastala za klavirom

Za nju je čuveni Toma Zdravković napisao i otpevao pesmu "Danka". Kako je nastala pesma ispričao joj je Tomin brat. Toma je, pun inspiracije, jednog jutra probudio Novicu i rekao: "Jao, kakvu sam pesmu napisao, zove se 'Danka'."

"Seo je za klavir i Novici otpevao pesmu koja je zaista fantastična. Ali, u početku sam imala gard prema tome", ispričala je Danka.

Toma je Danki poslao buket od sto karanfila, koje je ona besno razdelila komšijama.

Toma Zdravković joj je posvetio pesmu
Toma Zdravković joj je posvetio pesmufoto: prentscreen/youtube/Toma Zdravković Official

"Bila sam ljuta, nisam htela da govorim sa njim. Kasnije shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpevana tako lepa pesma. Verovatno je Toma, ne verovatno nego sigurno, mene voleo. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapevao tu pesmu, prišla sam mu, izljubila ga i zagrlila. Bio je srećan kao dete", ispričala je Danka.

Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji. Međutim, Danka nije bilo njeno ime. Zvala se Slobodanka.

"Ja sam se, igrom slučaja, rodila na dan oslobođenja Prokuplja - i otac mi je dao ime Slobodanka; i ta mala, intimna pojedinost govori ponešto o njemu", ipričala je Danka za TV novosti, a preneo je Jugopapir.

Bonus video:

05:16

Intervju Jelene Karleuše za Kurir

(Espreso/Kurir/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.