prste da poližeš!
NEODOLJIVE POLE NA VAŠEM ASTALU! Potiču iz Hrvatske, prave se od KROMPIRA (RECEPT)
Mnogi će se složiti da su jednostavne zapečene polovine krompira, odnosno, pole - najukusnije jelo koje se može pripremiti od ovog skrobnog povrća.
Pole ili police poznate su Hrvatskoj, a izvorno potiču iz Like, gde se pripremaju od nenadmašnog - ličkog krompira.
Mnogi će se složiti da su jednostavne zapečene polovine krompira, odnosno, pole - najukusnije jelo koje se može pripremiti od ovog skrobnog povrća. Svejedno, na njega često zaboravljamo, a razlog tome je verovatno skeptičnost prema kvalitetu krompira budući da se oni za ovo jelo - ne gule. No, hteli bismo vas podstaknuti da se domognete kvalitetnog domaćeg krompira, idealno – ličkog, i podsetite na neodoljiv miris i ukus pola, od milja zvanih polica.
Kako pripremiti i uz što poslužiti pole? Zapečene pole krompira predstavljaju idealan prilog ili samostalno jelo, na primer za večeru, a tradicionalno se vrlo jednostavno pripremaju. Za početak treba dobro oprati krompir, te ga neoguljenog prerezati na pola po dužini. Dobijene polovine krompira zatim samo poslažite na lim za pečenje tako da im deo s korom bude okrenut prema dole te da svaki krompir ima dovoljno "mesta za sebe“. Pole pecite bez dodatka masnoće, najbolje u rerni zagrejanoj na 200°C 50-60 minuta, dok ne poprime hrskavu koricu i zlatno smeđu boju izvan te budu podatno mekane iznutra.
Jedini dodatak u tradicionalnom receptu predstavlja slanina, koju možete izrezati na tanke kriške i poslagati je na vrh krompira 10-15 minuta pre kraja termičke obrade. Nakon što su se zapekle, pole možete dodatno začiniti biberom, mlevenom sušenom paprikom ili seckanim listićima peršuna, no obavezno ih poslužite oplemenjene maslacem ili maslinovim uljem, dok su još vruće. Ostale dodatke koji se po želji poslužuju uz pole, predstavljaju razni sirevi, kiselo vrhnje, kiselo zelje, ajvar, luk i namazi, poput base (posebnog ličkog sira) i različitih namaza na bazi sira, vrhnja, jogurta ili čak - povrća i mahunarki.
Bogate polovine krompira na američki način Jela slična polama, od nadevenog krompira, pripremaju se i u mnogim drugim zemljama, poput Nemačke, Austrije i Turske, a posebno su zanimljivi oni američki, koji se nazivaju twice baked potatos (dvaput pečeni krompiri). Američke nadevene polovine krompira možete pripremiti tako da cele krompire najpre zapečete u rerni zagrejanoj na 200°C oko 50 minuta, kako bi se gotovo u potpunosti ispekli, a potom ih prerežete na pola i izdubite unutrašnjost. Od izdubljenog pečenog tkiva pripremite masu sličnu pire krompiru, uz dodatak male količine maslaca i mleka, koja će vam poslužiti kao baza za nadev. U nadev se najčešće dodaje kiselo vrhnje, ribani polutvrdi sir te komadići prepržene slanine, a kako bi mu se dodatno poboljšala aroma, često se oplemenjuje i vlascem, mladim lukom ili češnjakom. Međutim, izbor mogućih dodataka je puno širi i broj mogućih kombinacija jezaista velik. Na primer, umesto polutvrdog sira možete dodati tvrdi sir ili sir s plemenitim plesnima, a preprženu slaninu možete izostaviti, ili je zameniti šunkom. Nadalje, nadev možete obogatiti pirjanim povrćem, poput paprika ili paradajza, a možete se i odlučiti za gljive. Od začina, na raspolaganju vam stoje biber, mlevena sušena slatka ili ljuta paprika, peršun, timijan, mirođija i origano. Kakvu god kombinaciju osmislili, njome nadenite izdubljene polovine krompira, po želji ih dodatno posipate ribanim sirom te zapecite u rerni oko 15 minuta.
(Espreso/MissGastro)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!