BOGOVSKI
FRANCUSKI KROMPIR SA KOBASICAMA PRELIVEN KAČKAVALJEM: Zimski specijalitet za HLADNE DANE (RECEPT)
Na vrh narendajte gaudu i pecite na 200 ºC dok se dobije zlatnu boju (otprilike pola sata)
Francuski krompir je u zapravo recept koji se pravi širom Evrope (pogotovo srednje) i postoje mnoge varijacije na temu, a vezu s Francuskom leži u činjenici da se koristi tehnika gratiniranja (franc. gratin = zapeći jelo posuto sirom, hlebnim mrvicama ili palvakom/jajima da se dobije hrskava korica).
Kako bilo, jelo je fantastičnog ukusa i pravi se lako i predstavlja odličan ručak ili večeru.
Sastojci:
7-8 srednje velikih krompira
4-5 jaja
1 par kobasica (može i slanina ili šunka)
gauda
Sastojci za preliv:
300 ml kisele pavlake
2 jaja
mediteranski miks začina
so i biber
Skuvajte krompir u kori u ključaloj posoljenoj vodi dok ne omekša (probodite viljuškom, mora biti u potpunosti mekan).
Kuvani krompir ohladite i oljuštite koru i isecite na kolutiće.
Jaja kuvajte 10-ak minuta u ključaloj vodi. Oljuštite ljusku i isecite na kolutiće.
Kobasice ispržite i isecite na kružiće.
Nauljite dno pleha (maslac, ulje ili mast) i slažite red krompira, red jaja, kobasica. Završite s krompirom i sve prelijte mešavinom pavlake, jaja i začina.
Na vrh narendajte gaudu i pecite na 200 ºC dok se dobije zlatnu boju (otprilike pola sata).
(Espreso / Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!