ZA RUČAK
PLJESKAVICE SA PEČURKAMA I PASULJEM: Tope se u USTIMA, idu uz bilo koji PRILOG (RECEPT)
Pljeskavice poslužite sa prilogom po želji
Veoma su ukusne, kako tople tako i kada se ohlade...
Potrebno je:
šampinjona 200 g
ljubičastog luka 100 g
crvenog pasulja iz konzerve 100 g
belog luka 2 češnja
prezle 100 g
origana 1 kašičica
majčine dušice 1 kašičica
mlevenog bibera 1 kašičica
ulja 40 ml
suvi biljni začin po ukusu
Kako pripremiti
1. Šampinjone oljuštiti (nikako ih nemojte prati jer dosta upijaju vodu) i iseckati na sitne kockice. Ljubičasti i beli luk takođe sitno iseckati. Pasulj dobro isprati pod mlazom hladne vode.
2. Ulje sipati u odgovarajuću posudu i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje staviti iseckani crni i beli luk i šampinjone. Posuti mlevenim biberom i suvim biljnim začinom po ukusu. Dinstati uz povremeno mešanje sve dok voda ne ispari koju pečurke puste. Pred kraj dinstanja, 2-3 minuta, ubaciti pasulj, origano i majčinu dušicu. Promešati i skloniti sa vatre da se prohladi, da bude mlaka na dodir.
3. Smesu prebaciti u blender ili secko i izblendati da se svi sastojci sjedine. Dobijenu smesu izručiti u vanglicu, promešati kašikom i dodati prezle. Rukom sjediniti sastojke. Kašikom za supu, koja je nauljena, zahvatati delove smese i rukama (koje su takođe nauljene) oblikovati pljeskavice. Debljinu pljeskavica odredite sami, moje su bile 1 cm debljine.
4. Pljeskavice možete peći u gril tiganju, koji se samo malo premaže uljem ili da ih pržite na ulju. Ja sam ih pekla u gril tiganju na srednjoj temperaturi, po dva minuta sa svake strane. Pljeskavice poslužite sa prilogom po želji.
5. Veoma su ukusne, kako tople tako i kada se ohlade...
(Espreso / Super Recepti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!