korisno u kuhinji
KAKO DA NE PLAČETE DOK SEČETE LUK? Postoji više načina da to izbegnete, jedan uključuje i ŽVAKU
Ovo će vam pomoći
Postoje načini sečenja luka koji bitno smanjuju mogućnost plakanja, a evo nekoliko.
Otvorena usta
Dok se luk reže najbolje je usta držati otvorenima i isplaziti jezik. Ovako će sporni miris manje dopirati do očiju jer će se udahnuti na usta.
Žvakanje
Druga metoda je žvakanje gume prilikom sečenja. Na ovaj način se ne misli toliko na samu neprijatnost koju izaziva miris luka.
Hladan luk
Najbolje je luk staviti u frižider pre sečenja 10 do 15 minuta kako bi se miris malo otpustio, a samim time će sve biti lakše. Važno je da se stavi u frižider , a ne u zamrzivač.
Isekcane delove udaljiti
Ono što se nareže odmah je potrebno i udaljiti od očiju. Staviti u posudu i na drugi kraj stola. Takođe, važno je da se seče polovina po polovina luka.
Korištenje oštrog noža
Enzimi iz luka se ispuštaju kako se njegove ćelije lome. Oštrim nožem se oslobađa manje enzima, a isto tako sve će i rezanje ići puno brže.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Večernji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!