NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA NA TANJIRU: 5 predloga za najsavršeniji dezert kojim ćete oduševiti ukućane (FOTO) (RECEPT)
Predlozi Aleksandre sa profila "aleks_books_and_cooks", Foto: Printscreen/Instagram/aleks_books_and_cooks

NJAM, NJAM!

NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA NA TANJIRU: 5 predloga za najsavršeniji dezert kojim ćete oduševiti ukućane (FOTO) (RECEPT)

Aleksandra, na čijem Instagram profilu "aleks_books_and_cooks" možete pronaći najrazličitije slane i slatke recepte, pomogla nam je i odabrala nekoliko savršenih predloga za novogodišnje dezerte

Objavljeno:

Pripremanje novogodišnje trpeze ne može da prođe bez ukusnih torti i kolača. Nema ništa lepše, nego kada 1. januara nove godine, uz prvu jutarnju kafu, uživate u čarobnim ukusima čokolade, vanile, kokosa, voća...

Aleksandra, na čijem Instagram profilu "aleks_books_and_cooks" možete pronaći najrazličitije slane i slatke recepte, pomogla nam je i odabrala nekoliko savršenih predloga za novogodišnje dezerte. Bila je ljubazna, pa je za sve naše čitaoce dala detaljna uputstva o pripremi istih.

Ovo su njeni predlozi:

1. Nutela čizkejk

Recept:

Kora:

  • 250gr toto keksa ili neki drugi po vašem izboru,
  • 50gr petit bera,
  • 100gr otopljenog margarina,
  • 2 kašike mleka.

Izmiksati keks,dodati margarin i mleko.Izmešati rukama i utabati u kalup.

Fil:

  • 250ml slatke pavlake,
  • 200gr kisele pavlake,
  • 400gr milerama,
  • 100gr šećera u prahu,
  • 200gr nutele,
  • 1 kašika arome vanile,
  • 1 kesica želatina.

Fil pripremiti, tako što umutite mileram, pavlaku i šećer u prahu,dodate umućenu slatku pavlaku,kašiku vanile i nutelu. Ukoliko volite slađe, ili jači ukus nutele, stavite više po želji. Želatin potopiti u 4 kašike hladne vode da nabubri na 10min, a potom ga rastopiti na vatri, pa pomešati sa par kašika fila i onda prebaciti sve u fil i izmešati.

Premazati preko kore i staviti u friz da se malo stegne.

Glazura:

  • 100ml slatke pavlake,
  • 100gr čokolade.
  • 50gr krupno seckanih lešnika.

Staviti na šporet slatku pavlaku da se ugreje. Skloniti sa šporeta i dodati kocke čokolade da se istope. Preliti preko fila pa posuti seckanim lešnikom.

2. Torta "Gram ljubavi"

Recept:

Kora:

  • 12 jaja,
  • 12kašika šećera,
  • 3 kašike brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 250gr badema.

Fil:

  • 1l mleka,
  • 100gr gustina,
  • 300gr šećera,
  • 2 vanil šećera,
  • 2-3kašike nutele.

Podloga:

  • 300gr mlevene plazme,
  • 100gr margarina,
  • 2-3 kašike šećera u prahu,
  • malo soka sa poveže keks i margarin.

Ukrašavanje je proizvoljno. Da li ćete šlag, slatku pavlaku, čokoladu ili njihovu kombinaciju. Napravite 3 kore od po 4 belanceta, 4 kašike šećera, 1 kašike brašna,oko 70gr krupnije seckanih badema i 1 kašičice praška za pecivo. Kore su lagane!

Peče se na 180c dok ne dobije rumenu boju, oko 10-15min. Dok se kore smenjuju jedna za drugom, sprema se fil.

Pomeša se 12 žumanaca sa šećerom, gustinom i malo mleka i skuva se u preostalom mleku od 1l. Kad se skuva, dodate 2 vanil šećera. Kada se prohladi, podeli se na pola i u jednu polovinu umeša nutela.

Plazma se pomeša sa margarinom, šećerom u prahu i sokom,pa utisne u kalup.

Slaže se plazma-fil s nutelom,1. kora, vanil fil, 2.kora, fil s nutelom, 3.kora. Ukoliko vam ostane fila, premažite preko treće kore. Poravnajte umućenom slatkom pavlakom odozgo i sa strane. Rastopite 50gr čokolade i 50ml slatke pavlake i prelijte preko torte.Preostale bademe pospite po obodu, a po sredini pospite izlomljene slatkiše.

3. Kolač Tri leće (Tres leches)

Recept:

  • 600gr smese za treleće,
  • 6 jaja,
  • 100ml vode,
  • 1l slatke pavlake,
  • 1.5 mleka,
  • 300-400gr karamele (zavisi ko je koliko voli).

Umutiti, izručiti na pek papir u pleh i peći na 220 dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom jel pečeno.

Koru zajedno sa pek papirom izvaditi iz pleha i u njega naliti 1l slatke pavlake. Koru odvojiti od papira i staviti u pavlaku. Polako prelivati mlekom. Odložiti u frižider na hlađenje.

Malo kasnije je premazati karamelom i do služenja držati u frižideru.

4. Rafaelo kuglice

Recept:

U 500ml biljne slatke pavlake, umešajte 2 pudinga od vanile sa 4 kašike šećera u prahu, kao kad kuvate puding. Prah se pomeša sa 100ml pavlake i umeša u preostalih 400ml. Brzo mešajte da se ne naprave grudvice, dok se ne zgusne .Dodati nekih 100gr kokosa i 1 kašiku arome vanile. Ukus je fantazija. Kokos za valjanje i lešnici (to znate) ?

5. Rafaelo tart

Recept:

Potrebno je:

  • 250gr brašna
  • 100-120gr maslaca ili margarina
  • 70gr šećera
  • 30gr badema
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • kašika arome vanile

Umesite rukama kore za tart i ostavite da se hladi u frižideru na pola sata. Nakon toga, pecite na 180 stepeni nekih 15 minuta. Za to vreme, rastopite 500ml slatke pavlake i ubacite 300 gr bele čokolade i 100gr kokosa.

Prelijte preko pečene kore i odložite u frižider da se stegne na par sati. Pospite odozgo bademima i kokosom.

BONUS VIDEO: ŠMINKERKA KATARINA ĐUROVKA NA DELU: Kako da se našminkate za najluđu noć - drugi predlog

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.