NJAM, NJAM!
NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA NA TANJIRU: 5 predloga za najsavršeniji dezert kojim ćete oduševiti ukućane (FOTO) (RECEPT)
Aleksandra, na čijem Instagram profilu "aleks_books_and_cooks" možete pronaći najrazličitije slane i slatke recepte, pomogla nam je i odabrala nekoliko savršenih predloga za novogodišnje dezerte
Pripremanje novogodišnje trpeze ne može da prođe bez ukusnih torti i kolača. Nema ništa lepše, nego kada 1. januara nove godine, uz prvu jutarnju kafu, uživate u čarobnim ukusima čokolade, vanile, kokosa, voća...
Aleksandra, na čijem Instagram profilu "aleks_books_and_cooks" možete pronaći najrazličitije slane i slatke recepte, pomogla nam je i odabrala nekoliko savršenih predloga za novogodišnje dezerte. Bila je ljubazna, pa je za sve naše čitaoce dala detaljna uputstva o pripremi istih.
Ovo su njeni predlozi:
1. Nutela čizkejk
Recept:
Kora:
- 250gr toto keksa ili neki drugi po vašem izboru,
- 50gr petit bera,
- 100gr otopljenog margarina,
- 2 kašike mleka.
Izmiksati keks,dodati margarin i mleko.Izmešati rukama i utabati u kalup.
Fil:
- 250ml slatke pavlake,
- 200gr kisele pavlake,
- 400gr milerama,
- 100gr šećera u prahu,
- 200gr nutele,
- 1 kašika arome vanile,
- 1 kesica želatina.
Fil pripremiti, tako što umutite mileram, pavlaku i šećer u prahu,dodate umućenu slatku pavlaku,kašiku vanile i nutelu. Ukoliko volite slađe, ili jači ukus nutele, stavite više po želji. Želatin potopiti u 4 kašike hladne vode da nabubri na 10min, a potom ga rastopiti na vatri, pa pomešati sa par kašika fila i onda prebaciti sve u fil i izmešati.
Premazati preko kore i staviti u friz da se malo stegne.
Glazura:
- 100ml slatke pavlake,
- 100gr čokolade.
- 50gr krupno seckanih lešnika.
Staviti na šporet slatku pavlaku da se ugreje. Skloniti sa šporeta i dodati kocke čokolade da se istope. Preliti preko fila pa posuti seckanim lešnikom.
2. Torta "Gram ljubavi"
Recept:
Kora:
- 12 jaja,
- 12kašika šećera,
- 3 kašike brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 250gr badema.
Fil:
- 1l mleka,
- 100gr gustina,
- 300gr šećera,
- 2 vanil šećera,
- 2-3kašike nutele.
Podloga:
- 300gr mlevene plazme,
- 100gr margarina,
- 2-3 kašike šećera u prahu,
- malo soka sa poveže keks i margarin.
Ukrašavanje je proizvoljno. Da li ćete šlag, slatku pavlaku, čokoladu ili njihovu kombinaciju. Napravite 3 kore od po 4 belanceta, 4 kašike šećera, 1 kašike brašna,oko 70gr krupnije seckanih badema i 1 kašičice praška za pecivo. Kore su lagane!
Peče se na 180c dok ne dobije rumenu boju, oko 10-15min. Dok se kore smenjuju jedna za drugom, sprema se fil.
Pomeša se 12 žumanaca sa šećerom, gustinom i malo mleka i skuva se u preostalom mleku od 1l. Kad se skuva, dodate 2 vanil šećera. Kada se prohladi, podeli se na pola i u jednu polovinu umeša nutela.
Plazma se pomeša sa margarinom, šećerom u prahu i sokom,pa utisne u kalup.
Slaže se plazma-fil s nutelom,1. kora, vanil fil, 2.kora, fil s nutelom, 3.kora. Ukoliko vam ostane fila, premažite preko treće kore. Poravnajte umućenom slatkom pavlakom odozgo i sa strane. Rastopite 50gr čokolade i 50ml slatke pavlake i prelijte preko torte.Preostale bademe pospite po obodu, a po sredini pospite izlomljene slatkiše.
3. Kolač Tri leće (Tres leches)
Recept:
- 600gr smese za treleće,
- 6 jaja,
- 100ml vode,
- 1l slatke pavlake,
- 1.5 mleka,
- 300-400gr karamele (zavisi ko je koliko voli).
Umutiti, izručiti na pek papir u pleh i peći na 220 dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom jel pečeno.
Koru zajedno sa pek papirom izvaditi iz pleha i u njega naliti 1l slatke pavlake. Koru odvojiti od papira i staviti u pavlaku. Polako prelivati mlekom. Odložiti u frižider na hlađenje.
Malo kasnije je premazati karamelom i do služenja držati u frižideru.
4. Rafaelo kuglice
Recept:
U 500ml biljne slatke pavlake, umešajte 2 pudinga od vanile sa 4 kašike šećera u prahu, kao kad kuvate puding. Prah se pomeša sa 100ml pavlake i umeša u preostalih 400ml. Brzo mešajte da se ne naprave grudvice, dok se ne zgusne .Dodati nekih 100gr kokosa i 1 kašiku arome vanile. Ukus je fantazija. Kokos za valjanje i lešnici (to znate) ?
5. Rafaelo tart
Recept:
Potrebno je:
- 250gr brašna
- 100-120gr maslaca ili margarina
- 70gr šećera
- 30gr badema
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- kašika arome vanile
Umesite rukama kore za tart i ostavite da se hladi u frižideru na pola sata. Nakon toga, pecite na 180 stepeni nekih 15 minuta. Za to vreme, rastopite 500ml slatke pavlake i ubacite 300 gr bele čokolade i 100gr kokosa.
Prelijte preko pečene kore i odložite u frižider da se stegne na par sati. Pospite odozgo bademima i kokosom.
BONUS VIDEO: ŠMINKERKA KATARINA ĐUROVKA NA DELU: Kako da se našminkate za najluđu noć - drugi predlog
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!