Potom, kako vam oči upijaju fotografije čarobnih jela, dok se nesvesno oblizujete pokušavajući da taj ukus osetite na usnama, dobijete želju da nešto pročitate. Onda, udubivši se još više u fotografije s kojih je nemoguće skloniti pogled, shvatite da za svaki ukusan obrok, postoji detaljan recept, nesebično podeljen, koji će vam pomoći da magiju koju ste upravo videli, pretvorite u realnost opipljivu na tanjirima vaših najdražih. Taman kad ste pomislili da je to sve, Aleksandra vas fotografijom kafe, u čijoj pozadini su morski talasi koje kao da čujete, i snažne poruke koja inspiriše, natera da i sami potražite prirodan, umirujuć ambijent za ovaj, mnogima omiljen ritual.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
Kako neretko u životu nailazimo na primere koji potvrđuju frazu „slika bez tona“, za nešto što izgleda, ali kad se zagrebe površina, prelazi u razočarenje, tako je i Instagram, osnovni prozor u svet za mnoge, preneo ovo „spontano“ pravilo na brojne korisnike popularne društvene mreže. Hrana koju spremaju mora da bude „slikabilna“, ali ne i ukusna, knjiga koju preporučuju popularna, ali ne nužno i pročitana, putovanje na koje idu sponzorisano, ali ne i proživljeno na pravi način.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
Međutim, kada naiđete na Aleksandrin profil, osećate se kao kod svoje kuće. Složićete se, najviše volite da idete tamo gde vam je prijatno, gde nema isfoliranosti i gde ne morate sebe da predstavljate u drugačijem svetlu samo da biste se dopali drugima.
Aleksandra hranu priprema za svoje najdraže, a ne zbog klikova ili reklame. Svoje recepte deli, a da za to ne morate da platite ni dinar. Svaki recept je priča za sebe, pripremljen s puno ljubavi, jer najlepše kuvamo za one koje volimo. Knjige i njihove najupečatljivije delove preporučuje, kako bi vas motivisala da i sami uradite nešto korisno tog dana. Često ih i poklanja. Sve ovo bilo je i više nego dovoljno da se potrudimo da saznamo u čemu je njena tajna. I kako je sve počelo.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
- Profil je nastao sasvim spontano. A opet, rekla bih...nekako očekivano. Ta tema se provlači godinama,od strane meni bliskih osoba. Međutim, ranije nisam imala vremena da se posvetim tzv. blogu o hrani, iako svakodnevno svi uživamo u njoj – počinje Aleksandra priču o svom radu za portal Espreso.co.rs.
Reklo bi se da smo usled stresne današnjice, motivisane sticanjem novca, statusa i bitnog položaja u društvu, zaboravili na one istinske vrednosti koje čine suštinu svakog čoveka – dom, porodicu, ljubav. Zanemarili smo one retke prilike, gde se okupljeni oko bogate trpeze smejemo sa onima koje najviše volimo. Dozvolili smo da nas vrtlog modernog sveta povuče u svoje tamne dubine.
Postoje ljudi, kao Aleksandra, koji su svoj prostor na društvenim mrežama iskoristili kako bi podsetili šta je ono što je u životu zaista bitno. Na njenim fotografijama i pričama koje ispod njih priča, zaista ćete osetiti toplinu doma. Ona je spojila svoje dve velike ljubavi, čitanje i kuvanje i time inspirisala mnoge.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
- Kroz fotografije koje postavljam na Instagram, ljudi mogu dosta da saznaju o meni, ako bi malo dublje analizirali.Izbor knjiga govori o nama samima. A hrana, s koliko ljubavi je pripremljena.To sam ja. Dodala bih još i sitnice koje mi život čine lepšim,ali se trudim da to predstavim na storiju, kako ne bih prebukirala profil i feed. Spojila sam ono u čemu uživam, a mnogi su se takođe pronašli u tome - kaže ona.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
S druge strane, inspiraciju za ono što radi, tražila je isključivo u sebi i stvarima koje voli. Njen profil je upravo zbog te činjenice i jedinstven, jer ne liči na more drugih koji se bave istom tematikom.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
- Ne znam kako će ovo da zvuči, ali mi je najbitnije da je iskreno. Nikad ni u čemu nisam imala uzora, bilo iz javnog ili privatnog života.Često sam se pitala da li je to dobra ili loša strana moje ličnosti. Sama sebi sam inspiracija, a drago mi je što sam i drugima. Ipak,divno je kad imate za koga da spremate. Porodica mi je najveća podrška i inspiracija za inovacije - iskrena je Aleksandra.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
Instagram profil „aleks_books_and_cooks“ 11. novembra je proslavio svoj prvi rođendan. Protekla godina je Aleksandri, ali i svima koji prate njen rad, donela mnoštvo lepih i korisnih stvari.
- Upoznala sam mnogo divnih ljudi. Posebno sam ponosna na našu knjišku zajednicu. Nikad nisam naišla ni na jedan negativan komentar, a ipak, to je veliki broj ljudi. Velika odgovornost - kaže ona i objašnjava gde pronalazi ideje za stotine slanih, slatkih, zdravih i tradicionalnih recepata koji se nalaze na njenom profilu.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
- Nekad sam puna inspiracije i ideje same naviru, a često do samog kraja ne znam kakav će biti finiš. Kada imate dovoljno iskustva, onda znate šta s čim može da se kombinuje i koja se razmera koristi u sastojcima. Međutim, volim da pogledam i "24kitchen", da pokupim neke “cake”. Nekad samo pogledam neko jelo na društvenim mrežama. Dovoljna mi je fotografija, a onda kombinujem po svom ukusu, koji je jako zahtevan i istančan.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
Kuvanje joj je“ušlo u krv” već u detinjstvu. Sve je počelo sa sitnim kolačima, ali je te ljubavi ipak postala svesna godinama kasnije...
- Još kao dete sam uživala u spremanju sitnih kolača. Naše slave na kojima se spremalo i po 15 vrsta kolača, bile su dovoljne da se izveštim. Međutim, ljubav prema kuvanju otkrih tek kad sam se udala (pre 12 god.). Kako bih ugodila suprugu, sve više sam uviđala koliko ugađam i sebi, jer sam u tome uživala. Da spremim, aranžiram, serviram - priznaje Aleksandra.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
Mnogi ljudi svedoci su toga da hobi može prerasti u profesiju. S hobijem se počinje iz ličnog zadovoljstva i ljubavi, a ono što se radi na taj način, retko kad ispadne loše. Na spisku ljudi koji su ono što ih ispunjava pretočili u posao, našla se i Aleksandra.
- .Od nedavno je kuvanje postalo i moja profesija, zahvaljujući upravo ovom profilu. Do tad mi je to bio samo san. Odavno govorim kako sam promašila profesiju, ali ujedno i da nikad nije kasno - kaže ona.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
Kako su na Aleksandrinom profilu tri glavne stavke domaća kuhinja, knjiga i kafa, nismo mogli a da je ne pitamo šta je ono što najviše voli da kuva, a njeni ukućani da jedu, koje je najlepše mesto za čitanje knjige, a koje za ispijanje prve jutarnje kafe.
- Za odgovor na prvo pitanje sam potražila pomoć supruga, glavnog degustatora. Glasio je:"Hm...koje izabrati kad ih ima milijardu"?! Složiću se s njim.Nemamo favorit. Trudim se da svako jelo bude ukusno. Moj tajni sastojak je da se ubaci “gram ljubavi”- otkriva nam Aleksandra tajnu svog uspeha i priča o mestima na kojima najviše voli da provodi vreme uz dobru knjigu.
- Kada vreme to dozvoljava, zalazak sunca,šum talasa i pogled ka pučini su pravi ugođaj za čitanje knjige. A sada je dobro i ćebence, udoban krevet i šolja čaja ili kafe.
Jutarnja kafa ne može da prođe bez sitnih, svakodnevnih rituala.
- Prvu jutarnju kafu pijem na svom balkonu, uz neke male rituale. Međutim,kafica za opuštanje je obavezno kraj neke vode, bila to reka, jezero ili more.Pogled ka vodi na mene deluje umirujuće. Ne volim gužve i zadimljene prostorije, nego prirodu i mir - priča Aleksandra za portal Espreso.co.rs.
Da hrana koju sprema, nije na Instagramu samo zato što je“slikabilna”, svedoče Aleksandrini najbliži koji uživaju u ukusnim obrocima, ali i mnogi pratioci koji su isprobali njene recepte.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
- Na prvom mestu, tu hranu spremam za svoju porodicu. S obzirom na to da sam veliki perfekcionista, hrana mora biti ukusna. Jedino što moji ukućani istrpe zarad instagrama, jeste što ponekad moraju sačekati da slikam, pre nego što počnu da jedu - kaže Aleksandra i dodaje da je posebno raduje kada dobije pozitivan feedback od strane pratilaca.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
- Stori nekad zna da bude prebukiran fotografijama pratilaca koji su isprobali recept. Često mi pišu i u inboks. Te poruke su mi vetar u leđa i velika podrška mom radu. Neke mlade domaćice su popravile svoje kulinarske sposobnosti, druge su dobile volju za kuvanjem, treće pohvalu od gostiju i molbe da proslede recept. Tada mi je srce na mestu, jer utičem pozitivno na njih.
Broj pratilaca na Aleksandrinom profilu raste iz dana u dana. Tajnu kako kaže, ne zna ni sama, a poruke koje joj svakodnevno stižu najbolji su pokazatelj uspešnosti onoga što radi.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
- U početku sam se i ja pitala "Šta ja to radim drugačije?" Onda počnu da stižu poruke... Ovo su uglavnom njihove reči..."Vidi se ljubav prema porodici, kuvanju... Sve je jednostavno, a ukusno, pristupačno, detaljno objašnjeno, neisfolirano..” Vole što nesebično delim svoja iskustva i recepte. Vole moju vedrinu, jer svaki post ima neku svoju priču. Retko kad je to recept ili izbor knjige....Moje jutarnje storije i citate, kao i preporuke knjiga. Kad se radi nešto s ljubavlju, pa koliko god zvučaalo kao kliše, ljudi to osete.Tu energiju i iskrenost - zadovoljna je ona, nakon lepih reči od strane onih kojima je profil i posvećen.
A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on
Planove nema, samo želje. Zadovoljna je postignutim, srećna zbog poznanstava i mogućnosti koje su se otvorile i spremna za sve ono što tek dolazi.
- Ova prva godina mi je donela dosta toga,a ništa nisam planirala.Verovala jesam. Iza mene su divna poznanstva, saradnje, gostovanja i poslovni poduhvati. Nemam planove, samo neke želje, duboko u sebi. Nastavljam u ovom duhu, s neizvesnošću koje mi se sve opcije mogu otvoriti - kaže ona, čija snažna poruka za kraj, može biti vodilja svima, bez obzira o kom životnom području se radi.
- Znate da se želje ostvaruju kada prestanemo da mislimo na njih? Tako da...neka sve ide svojim tokom...Put će se sam pokazati.