Ko jednom proba ovaj posni specijalitet ješća ga i kada nije post: Svaki zalogaj je uživanje, ovo morate probati
Posna trpeza, Foto: Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Ko jednom proba ovaj posni specijalitet ješća ga i kada nije post: Svaki zalogaj je uživanje, ovo morate probati

Uskršnji post je vreme kada tragamo za ukusnim, ali posnim jelima koja će nas zasititi i oduševiti svojim bogatim ukusom.

Objavljeno: 20:06h

I dok su mnoga jela u posnoj ishrani jednostavna, to ne znači da ne mogu biti i izuzetno ukusna.

Burek je jedno od omiljenih jela na našim prostorima, a iako ga mnogi vezuju za klasične verzije sa mesom ili sirom, posni burek može biti jednako sočan i aromatičan.

Tajna je u savršenom punjenju koje će mu dati pun ukus i učiniti ga neodoljivim. Zato vam donosimo recept za posni burek punjen pečurkama i prazilukom – kombinaciju koja savršeno zamenjuje tradicionalna punjenja, a uz to je i zdrava i lagana.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 300 g šampinjona (ili mešanih pečuraka po želji)
  • 1 veliki praziluk
  • 2 šargarepe
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 50 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 100 ml mineralne vode
  • 50 ml gazirane vode (za dodatnu hrskavost)

Priprema:

  1. Praziluk sitno iseckati i prodinstati na malo ulja dok ne omekša. Dodati narendanu šargarepu i nastaviti dinstanje još nekoliko minuta. Pečurke sitno iseckati i dodati u smesu, pa dinstati dok ne puste vodu i omekšaju. Dodati so, biber i alevu papriku, promešati i ostaviti da se fil malo prohladi.
  2. Pleh premazati uljem. Uzeti jednu koru, poprskati je mešavinom ulja i mineralne vode, pa staviti drugu koru preko nje. Na jedan kraj kore staviti nadev i uviti u rolat, pa staviti u pleh. Ponoviti postupak dok se ne utroši sav materijal. Rolate ređati kružno u plehu ili ih seći na manje delove i slagati jedan do drugog.
  3. Burek premazati ostatkom mešavine ulja i mineralne vode. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne porumeni i postane hrskav. Kada je pečen, poprskati ga sa malo gazirane vode i pokriti krpom na nekoliko minuta da omekša spolja, ali ostane sočan iznutra.
  4. Služiti toplo uz čašu biljnog jogurta ili posni ajvar.

Bonus video:

Error in getting video.

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.