mnoge zanima
Ova jela se uvek nalaze na trpezi Lepe Brene za vreme praznika: Ovo svako može da spremi, a ukus će vas osvojiti
Muzička zvezda otkrila je kako izgledaju dani kada je cela porodica kod kuće
Iako je verovatno imala drugačije ideje i želje, Lepa Brena ove godine nije mogla potpuno da se posveti pripremi prazničnih trpeza oko kojih se uvek okupe svi članovi porodice Živojinović.
S obzirom na to da je polomila nogu početkom decembra na koncertu, njeni momci su preuzeli primat u kuhinji dok je ona uživala gledajući kako pripremaju sa puno ljubavi božićni ručak.
Gostujući u emisiji "Praktična žena" muzička zvezda otkrila je kako izgledaju dani kada su svi kod kuće, te da je veoma ponosna što njeni sinovi i te kako dobro umeju da kuvaju, kao i njen suprug Boba.
- Moram da priznam da su za Božić u našoj kući uglavnom zaduženi muškarci. Nekako su me diskreditovali i rekli su mi da nisam toliko sjajna, tako da sam ja odmah predala tu štafetnu palicu što se tiče kuhinje.
Muzička zvezda je dodala da joj to i nije toliko teško, jer je opšte poznato da je njen suprug Boba Živojinović veliki hedonista i gurman.
- Moj Boba je zaista ekspert što se tiče hrane, ali moram da priznam da i svi naši sinovi, i Filip i Stefan i Viktor zaista obožavaju da kuvaju.
Mislim da su njihove izabranice jednostavno srećne, zato što oni veoma rado kuvaju, kao što čine to i kod kuće.
A kuvaju i kad imamo praznike, tako da sam ja zadužena da dobijem čašu vina, da dignem noge na sto i da pratim – naglasila je pevačica.
A koji su to božićni recepti Lepe Brene koji se svake godine pripremaju u porodičnom domu na Bežanijskoj kosi za najradonsiji hrišćanski praznik?
Veoma su jednostavni za pripremu, ne koštaju puno, a obožavaju ih svi - od najstarijih do najmlađih članova porodice. I ono što je najbitnije - nikakvi egzotični sastojci nisu potrebni za pripremu ovih jela.
Glavno jelo na trpezi porodice Živojinović za praznike uglavnom bude zapečena piletina u sosu od šampinjona.
Od sastojaka vam je potrebno:
- 500 grama mlevenog, pilećeg belog mesa
- glavica crnog luka
- 2,3 čena belog luka
- prezle
- šaka peršuna
- pola crvene paprike
- 1 jaje
- kašičica soli
- kašičica bibera
- kašičica mlevene slatke paprike
- 1/2 kašičice karija
Za sos:
- kocka putera
- glavica luka
- 12 većih pečuraka
- 200 - 250 ml neutralne pavlake
- 100 ml mleka
- kašičica gustina
- kašičica soli
- kašičica bibera
- kašičica peršuna
Za preliv:
- 200 - 300 grama rendanog kačkavalja
Priprema:
Dobro sjediniti mleveno belo sa meso sa sitno seckanim crnim lukom, belim lukom, prezlama, paprikom i sve dobro začiniti. Na kraju dodajemo jaje i malo ulja kako bi smesa bila kompaktna.
Prespemo u pleh u koji smo prethodno stavili pek papir i lepo izravnamo.
U međuvremenu na puteru izdinstati šampinjone i luk, začiniti i dodati pavlaku za kuvanje. Kada sos bude gotov, prelivamo preko kore koju smo pripremili u plehu.
Na kraju se sve pospe rendanim kačkavaljem i po želji se dodaje peršun. Peče se u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Hello/Tamara Roksandić/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!