Posna carska pita bez koje nećete moći da zamislite trpezu: Odličan predlog za Svetog Nikolu i praznike, ukusno
Foto: Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

hrana

Posna carska pita bez koje nećete moći da zamislite trpezu: Odličan predlog za Svetog Nikolu i praznike, ukusno

Slavska trpeza mora da bude nešto posebno, a takvom ćete je učiniti ako spremite specijalitete o kojima će pričati svi gosti

Objavljeno:

Tokom velikog Božićnog posta na trpezama u mnogim domovima nalaze se brojna jela koja su bez jaja, mleka i drugih sastojaka životinjskog porekla.

Među njia je i carska pita, a ako se pitate kako posna evo odgovora za vas.

Posna carska pita je tradicionalno jelo koje se priprema u vreme posta, a može imati različite varijante zavisno od sastojaka. Evo recepta za ukusnu posnu carski pitu:

Posna carska pita sa spanaćem i sojom

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 300 g svežeg spanaća (ili smrznutog)
  • 100 g sojinih ljuspica (ili tofu po želji)
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, maslinovo ulje, suvi začin

Priprema:

U tiganju, na malo ulja propržite sitno iseckani crni i beli luk, dodajte španać (ako koristite svež, operite i sitno iseckajte) i propržite. Ako koristite smrznuti, samo ga rastopite.

Dodajte sojino meso (prethodno skuvano prema uputstvu) ili tofu (sitno izgnječen) i dobro sve promešajte. Posolite i pobiberite.

Na dno tepsije stavite jednu koru, premažite je uljem, pa stavite sloj fila. Prekrijte korom i ponovite dok ne potrošite sve kore. Pitu stavite u unapred ugrejanu rernu na 200°C i pecite 30-40 minuta dok ne postane zlatna.

Svaka od ovih pita je hranljiva, ukusna i savršena za vreme posta.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.