Najbolji slani rolat za Svete Vrače: Slano predjelo od šargarepe će raspametiti svakog gosta, a ukus - fantazija
Foto: Persu Marketi/ Printscreen/ Youtube

pravi praznični ukus

Najbolji slani rolat za Svete Vrače: Slano predjelo od šargarepe će raspametiti svakog gosta, a ukus - fantazija

Ovaj jedinstveni recept je savršen za prazničnu atmosferu

Objavljeno: 18:44h

Za slavsku trpezu koja će oduševiti goste, rolat sa šargarepom i sirom predstavlja ukusan i zdrav predlog koji se lako priprema, a istovremeno nudi bogatstvo ukusa i boja.

Ovaj jedinstveni recept je savršen za prazničnu atmosferu, jer kombinuje blagi ukus sira i slatkoću šargarepe u sočnoj i mekoj roladi.

Idealno je predjelo za slavlje, a možete ga pripremiti za predstojeću slavu Sveti Vrači.

Sastojci:

500 g šargarepe

3 jajeta

70 g tvrdog sira

180 g krem sira

3-4 kašike majoneza

50 g vlašca

veza mirođije

50 g putera

ulje

so i biber po ukusu

Slani rolat
foto: Persu Marketi/ Printscreen/ Youtube

Priprema:

Kako biste napravili ovaj rolat šargarepu narendajte na sitno rende. Na tiganj ubacite puter, ulje i šargarepu koju ste izrendali pa promešajte nekoliko puta. Pržite dok ne omekša na srednjoj vatri. Pokrijte poklopcem. Sitno iseckajte mirođiju.

Kuvanu šargarepu prebacite u činiju, pa joj dodajte mirođiju. Kada se šargarepa prohladi dodajte u smesu žumance od 3 jajeta, a belanca odvojite u posebnu činiju. Podesite rernu da se zagreva na 185 stepeni. Smesu u činiji posolite, pobiberite i ubacite druge začine, po želji. Sve dobro promešajte.

Posolite belanca koja ste odvojili pa ih umutite. Pomešajte umućena belanca sa smesom šargarepe i dobro promešajte lopaticom. Veličina pleha za pečenje je 32x33 cm. Prekrijte ga papirom za pečenje i izlijte smesu na njega, pa je ujednačite. Pecite je u rerni 15 minuta. Tvrdi sir narendajte na krupno rende, a potom narendajte i krem sir.

Isecite sitno vlašac i pomešajte ga sa sirom pa smesi dodajte majonez i malo bibera, kao i vrlo malo soli. Možete da dodate i malo belog luka u prahu. Gotov patišpanj vrlo pažljivo izvadite iz pleha i odvojte ga od papira za pečnje pa ga prebacite na najlonsku foliju.

Po površini rasporedite fil. Ostavite oko 2 cm patišpanja bez fila. Umotajte ga u rolat pomoću folije i stavite u frižider tokom noći. Ujutru izvadite rolat iz folije i isecite ga.

Bonus video:

02:17

ROLAT OD MLEVENOG MESA I VITAMINSKA SALATA KAKVU NISTE PROBALI! Pogledajte recept za brzu i ukusnu pripremu

(Espreso/informer/TM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.