Slani rolati u 3 boje: Najbolje slavsko predjelo spremno za 20ak minuta
Slani rolat za slavu, Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

I IZGLED I UKUS ZA DESETKU

Slani rolati u 3 boje: Najbolje slavsko predjelo spremno za 20ak minuta

Slani rolati mogu se praviti na više načina, ali uglavnom se sve svodi na osnovni recept, koji danas delimo sa vam

Objavljeno:

Slani rolati su jedno od omiljenih srpskih predjela bez kojih ne može da prođe nijedna slava. Dekorativnog izgleda, oni prelepo deluju na tanjiru, a osim toga i vrlo su ukusni, pa ih uglavnom svi vole i sa uživanjem degustiraju uz ostale slavske mezetluke. Osim toga, slani rolati popularni su i tokom drugih slavlja i praznika, a kako nam se bliži njihova sezona, sada je pravi trenutak da se prisetimo recepta za ove ukusne slane zalogajčiće.

Slani rolati mogu se praviti na više načina, ali uglavnom se sve svodi na osnovni recept, koji danas delimo sa vama, a koji se lako može modifikovati dodavanjem spanaća, odnosno ajvara u smesu za koru tako da dobijete žuti, zeleni i crveni rolat. Takođe, i sam fil možete prilagoditi ličnom ukusu, dodavanjem seckanih maslina, sušenog paradajza, začina ili drugih dodataka po želji. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:

Sastojci:

5 jaja

1 šolja brašna

1 šolja jogurta

1/2 kesice praška za pecivo

pola kašičice soli

Za fil i dekoraciju:

pavlaka ili neki krem sir

feta sir

sitno seckana šunka, dimljena pileća prsa ili pečenica

kačkavalj

Slani rolat
foto: Persu Marketi/ Printscreen/ Youtube

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst sneg.

Žumaca umutite u drugoj posudi, pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano promešajte.

Dodajte i jogurt i so, pa kada smesa postane homogena, polako ručno umešajte i belanca. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15-20 minuta.

U međuvremenu pomešajte pavlaku ili krem sir sa izgnječenim feta sirom i seckanom šunkom ili nekim drugim suhomesnatim proizvodom, a po želji ostavite malo pavlake za dekoraciju.

Kada je kora pečena, uvijte je u vlažnu krpu, da se ne osuši, ostavite je da se dobro ohladi pa je bogato nafilujte i uvijte u rolat. Odozgo po želji premažite pavlakom i obilno pospite rendanim kačkavaljem.

Bonus savet:

Pored ovog žutog rolata, možete napraviti i zeleni tako što ćete u smesu za koru dodati 4-5 kašika prodinstanog i ohlađenog usitnjenog spanaća, odnosno 2-3 kašike ajvara ukoliko želite crveni rolat. Slani rolati posebno lepo izgledaju kada se precizno iseku i fino slože jedni do drugih na lepoj tacni za posluženje. Uživajte u pravljenju i degustaciji!

Bonus video:

02:17

ROLAT OD MLEVENOG MESA I VITAMINSKA SALATA KAKVU NISTE PROBALI! Pogledajte recept za brzu i ukusnu pripremu

(Espreso/danas/TM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.