Stručnjak otkrio koje ulje je najgore po zdravlje: Mislite da ne može biti zdravije, a u njemu leži surova opasnost
Ulje, Foto: Espreso.co.rs

oprrez

Stručnjak otkrio koje ulje je najgore po zdravlje: Mislite da ne može biti zdravije, a u njemu leži surova opasnost

Pametno birajte ulja za kuvanje

Objavljeno:

Dr Kejt Šanahan, porodični lekar i zagovornik metaboličkog zdravlja, otkriva razloge zašto ulja iz semena mogu biti štetna. Međutim, ne slažu se svi stručnjaci sa ovom oštrom procenom.

Ulja semena vrebaju iz bezbroj namirnica, čak i onih koje se prodaju kao zdrave. U podkastu, doktorka Kejt upozorava da se ova ulja nalaze u "mnogim namirnicama koje smatramo zdravom hranom, kao što su neki niskokalorični zamrznuti obroci".

- Ulja iz semena nisu nužno toksična. Problem leži u tome kako se koriste u našoj ishrani. Većina ulja iz semena se koristi u obliku prerađene upakovane i brze hrane. Tu leži većina opasnosti - rekla je dijetetičarka klinike u Klivlendu, Džulija Zumpano.

Koja su to semena?

Kukuruz

Repica

Seme pamuka

Soja

Suncokret

Šafranika

Prema rečima Kejt, kaže da pažljivo pregledate svaku etiketu pre kupovine hrane.

- I onda kada to uradite, sledeća stvar koju treba da uradite je pre nego što kupite bilo šta što ima spisak sastojaka, okrenete to pakovanje i skenirajte sastojke. Pokušajte da kuvate kod kuće što je češće moguće i kupujte hranu koja ima jednostavne sastojke. To je uvek moja preporuka broj jedan - rekla je ona.

Razumeti ćelijski uticaj

- Većina ulja iz semena prolazi kroz proces rafinacije, koji uključuje beljenje i dezodorisanje. Ovo pomaže kod ukusa, boje i roka trajanja, ali takođe uklanja antioksidante iz ulja. Ulja iz semena imaju visok nivo omega-6 masti, što može dovesti do upale. Ona objašnjava da je pitanje više u ravnoteži - rekla je Zuprano.

Pametno birajte ulja za kuvanje

Da biste smanjili unos potencijalno štetnih ulja iz semena, oba stručnjaka preporučuju češće kuvanje kod kuće i biranje cele, neprerađene hrane. Kada koristite ulja, odlučite se za manje obrađene opcije kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, ulje avokada ili kokosovo ulje u umerenim količinama.

00:19

NAJJAČI TRIK SA POKLOPCEM ZA ULJE: Ovo stvarno funkcioniše!

(Espreso/ona/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.