savršenstvo
Ovakvo slatko od dunje je zlato u tegli: Nema bolje najave za zimske dane, priprema je prosta kao pasulj
Pre same pripreme, tegle u kojima ćete sipati slatko, dobro operite i sterilišite.
Jedan od omiljenih recepata srpskih domaćica jeste slatko od dunje.
Uopšte ga nije teško napraviti, a ukus vole svih.
Sastojci
1 kg dunja
500 g šećera
1 šolja vode
2 kašike meda
sok od jednog limuna
Priprema
Pre same pripreme, tegle u kojima ćete sipati slatko, dobro operite i sterilišite.
U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte dok tečnost ne postane gusta. Kuvajte oko 10 minuta na srednjoj temperaturi, pa onda dodajte limunov sok i možete narendati koricu limuna. Limun možete i da isečete na kriške. Potom smanjite temperaturu ringle.
Dunje operite i isecite na željene komade. Po želji možete i da ih izrendate. Budite brzi u rendanju jer će oksidirati i vrlo brzo postati braonkaste. Dok ih rendate ili sečete, možete dodati par kapi limunovog soka. Ubacite ih u šerpu, zajedno sa medom, i pojačajte temperaturu i mešajte da se dunje ne zalepe za dno šerpe.
Slatko će biti gotovo ako povučete varjačom po šerpi i ostane za njom trag. Kada slatko bude gotovo, sipajte u tegle, dobro zatvorite i pokrijte frotirom, peškirom ili ćebetom.
Držite na hladnom i mračnom mestu.
(Espreso/ona/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!