probajte
Originalni recept za ukrajinsko slatko pecivo: Poslastica sa kremastim filom sprema se brzo, a ukus - fantazija
Reč je o ukusnim zalogajima koji kombinuju meko, nežno testo sa bogatim, kremastim punjenjem
Neodoljivo toplo pecivo se savršeno uklapa uz šolju čaja ili kafe, još kada je domaće i napravljeno s ljubavlju, znamo da je reč o užitku za sva čula. Zato smo pronašli recept koji podrazumeva sve to. Sočnik, tradicionalno ukrajinsko pecivo koje je punjeno slatkim sirom, je definicija gorepomenute poslastice. Znamo da se će da vas oduševi, pravi se lako, a svaki zalogaj je fantazija.
Dakle, sočnik je tradicionalno ukrajinsko pecivo punjeno slatkim sirom. Reč je o ukusnim zalogajima koji kombinuju meko, nežno testo sa bogatim, kremastim punjenjem.
Prave se izuzetno lako, a blogerka @mariannine.carolije ima recept koji će vas raspametiti!
Recept za ukrajinske sočnike
Potrebno je:
Za testo:
- 300 g brašna
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 70 g kiselog mleka
- 6 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilinog šećera
Za punjenje:
- 300 g svežeg ili posnog sira
- 50 g šećera
- 20 g gustina ili brašna
- 1 belance (žumance se koristi za premazivanje)
- 1 kesica vanilinog šećera
- Narendana korica 1 limuna (po želji)
Priprema:
Izmiksajte maslac sobne temperature sa šećerom, dodajte so i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta i svetla. Dodajte jaje i kiselo mleko i sve dobro umutite. Zatim umešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i zamesite glatko testo. Zamotajte testo u prozirnu foliju i ostavite ga u frižideru da odstoji 20 minuta.
Za punjenje, u sveži sir dodajte šećer, vanilin šećer, gustin, sneg od belanca i limunovu koricu. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ako nemate blender, sir prethodno ispasirajte.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo na debljinu od oko 4-5 mm. Kalupom razmera 9-10 cm isecite krugove, a zatim ih blago razvaljajte valjkom kako bi poprimili ovalni oblik.
Na jedan deo svakog kruga stavite kašiku nadeva, preklopite testo tako da nadev ostane vidljiv, i lagano pritisnite ivice. Peciva složite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih žumancetom pomešanim s 1-2 kašike mleka. Po želji, oštrim nožem napravite dekorativne detalje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Kad se ohlade, sočnike možete da pospete šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso/zenablic/T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!