Kremasta poslastica sa bananama, bez kora i bez rerne! Čarobno zadovoljstvo spremno očas posla, a ukus fantazija
Banofi kolač, Foto: Printscreen/youtube/ Letícia Sweet Cake

TOPI SE U USTIMA

Kremasta poslastica sa bananama, bez kora i bez rerne! Čarobno zadovoljstvo spremno očas posla, a ukus fantazija

Banofi kolač poznat je po tome što je veoma bogat i sladak, a jednostavan je za pripremu jer se ne peče, već se samo slaže sloj po sloj.

Objavljeno:

Banofi kolač (banoffee pie) je britanski desert sa bananama, karamelom i keksom kao osnovom. Ime "banofi" nastalo je spajanjem reči banana i toffee (karamela), što ukazuje na glavne sastojke ovog preukusnog kolača.

Ako volite banane i karamelu, ovo je idealan desert za vas! Uz svega nekoliko sastojaka lako ćete ga napraviti kod kuće. Postoji mnogo varijacija, uključujući verzije sa čokoladom ili keksom sa aromom đumbira, a mi vam donosimo osnovni recept.

Banofi kolač

Sastojci za 6 osoba:

- 180 g brašna

- 120 g neslanog, hladnog putera, iseckanog na kockice

- tri kašike kristal šećera

- jedno žumance srednje veličine, koje je potrebno pomešati sa kašikom hladne vode

- 75 g crne otopljene čokolade

- 400 g karamela

- dve omanje banane iseckane na kolutove

- 200 ml šlaga

- četvrtina kašičice mlevenog cimeta

- dve kašičice kakao praha

Banofli kolač
foto: Printscreen/youtube/ Letícia Sweet Cake

Priprema:

Prosejte brašno u veću posudu. Prstima ga premažite puterom da bi se formirale grudvice nalik mrvicama hleba. Dodajte šećer, žumance i mešavinu sa vodom. Sve sastojke izmešajte nožem sa ovalnim sečivom.

Rukama zamesite testo, a zatim ga uvijte u providnu foliju i ostavite da odstoji 20 minuta u frižideru. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Razvucite testo da bude debelo 5 milimetara. Isecite ga na 6 delova. Metalnom modlom napravite 6 kolača i ponovo ostavite da odstoje 20 minuta u frižideru.

Modle prekrijte papirom za pečenje i ispunite perlicama za pečenje ili suvim pasuljem. Pecite 15 minuta, pa uklonite papir i perlice, a kolač pecite još dva minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Četkicom nanesite ili prelijte otopljenu čokoladu u unutrašnji deo kolača i ostavite da odstoji pet minuta u frižideru da bi se čokolada stvrdnula. Karamel podelite na jednake delove, prelijte kolač, a odgore dodajte kolutove banane. Čvrsto umutite šlag i nanesite ga preko svakog kolača. Pospite cimetom i kakao prahom i poslužite.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/zenablic/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.