recept
Bez starinskog kolača iz Jugoslavije nije moglo da se zamisli slavlje: Pun čokolade i oraha, fil curi na sve strane
Čolkoladni kolač sa orasima je predstavljao pravi delikates u Jugoslaviji
Ovaj recept su obožavale naše bake i deke, ali i naši roditelji. Sprema se relativno lako, ali je potrebno malo umeća.
Za testo:
200 g mlevenih oraha
3 jajeta
80 g šećera
100 mlmleka
100 ml ulja
300 g brašna
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
10 kašika šećera
6 kašika vode
Priprema: Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.
Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!