Najbolji saveti beograskog kuvara za kiseljenje kupusa: Samo ovako se neće kvariti cele godine, ostaće sočan i svež
Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

CAKE KOJE ĆE VAM OLAKŠATI SVE

Najbolji saveti beograskog kuvara za kiseljenje kupusa: Samo ovako se neće kvariti cele godine, ostaće sočan i svež

Svake godine domaćice spremaju omiljenu zimnicu, a jedna od njih je svakako ksieli kupus koji neretko ne opstane dugo zbog loše i neadekvatne priprme i čuvanja

Objavljeno:

Dugogodišnji beogradski profesionalni kuvar Slobodan Petrović, podelio je sa nama svoje dragoceno iskustvo o tome kako najbolje ukiseliti kupus, tako da traje sve do leta, a da se ne pokvari.

Evo nekoliko ključnih saveta koje je Slobodan podelio:

1. Vreme za kiseljenje kupusa:

"Idealno vreme za kiseljenje kupusa je kraj jeseni ili početak zime. U tom periodu temperatura u prostoriji bi trebalo da bude oko 20 stepeni Celzijusa. Nakon što se kupus ukiseli, temperatura treba da padne na oko 10-15 stepeni, kako bi se proces fermentacije zaustavio."

Saveti za kiseljenje kupusa
Saveti za kiseljenje kupusafoto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

2. Odnos kupusa i soli:

Slobodan preporučuje da se koristi odnos od oko 3 do 3,5% soli u odnosu na količinu kupusa. Na primer, na 100 kg kupusa (što je oko koliko staje u bure od 200 litara), trebalo bi dodati otprilike 3 do 3,5 kg soli. Ne koristi se nijedan drugi dodatak osim kupusa, soli i vode.

3. Procedura kiseljenja kupusa:

"Postupak započinje tako da kupus ostavite da odstoji dan-dva kako bi otpustio višak vode. Nakon toga, spoljni listovi se očiste, koren se izdubi, a kupus se ređa u bure. U izdubljeni deo kupusa sipa se so. Bure se zatvara i tek sutradan se naliva vodom u kojoj je preostala količina soli rastvorena. Nakon nekoliko dana, kada kupus počne da ispušta vodu i so, treba povremeno izbacivati tu vodu i so putem ventila na dnu bureta i zatim je vratiti u bure. Ovaj postupak se ponavlja svakodnevno u početku, a zatim sve ređe kako se proces fermentacije odvija. Važno je da se kupus održava pod vodom tokom celog procesa. Ako se kupus ukiseli, a temperatura u prostoriji je i dalje visoka, možete koristiti vinobran da biste zaustavili proces fermentacije."

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

4. Preporuka za čuvanje bureta:

Bure za kiseljenje kupusa trebalo bi čuvati u prostoru sa odgovarajućom temperaturom, bez direktnog izlaganja sunčevim zracima, idealno u podrumu. Dužina fermentacije direktno zavisi od temperature - ako je previše hladno, proces će trajati duže.

5. Bure za kiseljenje kupusa:

Slobodan je napomenuo da je koristio isključivo plastična bureta, ali nije imao iskustva sa drvenim ili drugim materijalima.

"U kuhinjama, drveni i drugi materijali prirodnog porekla često nisu preporučljivi zbog standarda HACCP koji su uvedeni u Srbiji."

Saveti koje je Slobodan Petrović podelio omogućavaju vam da ukiselite kupus na najbolji način, tako da može da potraje sve do leta i da uživate u ukusima domaće kisele zimnice.

Bonus video:

01:33

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso/stil/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.