spremite se za zimu
5 obaveznih zimnica za ovu godinu: Otkrivamo recepte za svaku od njih - trebaće vam
Obavezno ukiselite krastavce, mešano povrće, ali i paprike punjene kupusom.
Domaćice uveliko razmišljaju o zimnici, a ukoliko ste u dilemi šta praviti mi vam donosimo 5 obaveznih recepata.
Obavezno ukiselite krastavce, mešano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem - od šljiva.
U nastavku vam dajemo i recepte.
1. Kiseli krastavci
Sastojci:
5 kg kornišona3 l vodež 1 l sirćeta 3 kašike mirođije lovorov list 6 kašika šećera 6 kašika soli 1 vinobran biber u zrnu seme slačice
Priprema:
Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu. Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.
Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.
Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.
2. Mešana (šarena) salata
Sastojci:
1 kg svežeg kupusa 1 kg zelenih krastavaca mladih 1 kg zelene paprike 2 kisele jabuke 1/2 kg zelenog paradajza 1/2 kg šargarepe 100 g soli 100 g šećera 500 ml alkoholnog sirćeta 1,5 l vode biber u zrnu kesica slačice veza celerovog lista
Priprema:
Svo povrće oprati i iseči na kolutove, a kupus na tanke rezance. Šargarepu malo blanširati (oko 5 min) ohladiti pa i nju iseći, na krugove. Dodati biber, slačicu, celerov list. U vodu dodati sirće, so i šećer i dobro izmešati, pa preliti preko salate. Pokriti pa svaki 2-3 sata izmešati. Ostaviti preko noći i sutra sipati u tegle.
3. Paprike punjene kupusom
Sastojci:
5 kg paprike babure 2 glavice kupusa biber u zrnu lovorov list
Za preliv:
3 l vode 1 l sirćeta 150 g soli 200 g šećera
Priprema:
Paprike oprati, izbušiti i očistiti od semenki. Zatim iseckati ili izrendati kupus, pa ga posoliti, izmešati i ostaviti malo da odstoji. Iscediti ga potom dobro i puniti paprike, a zatim ih ređati u tegle. Između staviti biber i lovorov list. Sipati vodu, sirćem so i šećer u šerpu i napraviti sirup - sačekati da proključa i preliti paprike.
4. Ajvar
Sastojci:
30 kg crvene mesnate paprike 1,5 l ulja 200 g soli 50 g esencije ljuta paprika po ukusu
Priprema:
Zapeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i semenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocedi preko noći.
Sutradan samleti u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti mlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno mešanje.
Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodati esenciju i mešati još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.
Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom. Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako zelite mešanu količinu, podelite ukupnu masu mlevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.
5. Džem od šljiva
Sastojci:
10 kg šljiva 2,5 kg šećera 2 vanilin šećera 1 limun
Priprema:
Dobro operite šljive, te ih iseckajte na pola i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu s naseckanim limunom da se kuva na laganoj vatri, povremeno mešajući dok šljive ne omekšaju i ne puste sok. Kada dobijete tečnu smesu onda morate mešati stalno. Kuvajte ih dva i po sata uz stalno mešanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da kuvate još najmanje sat vremena.
U međuvremenu operite 10- ak manjih teglica i zagrejte ih u rerni na 120 Celzijusa. U vruće tegle sipajte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi.
(Espreso/lepote Srbije/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!