Ovako su naše bake čistile zagorelo mleko: Starisnki trik koji ne zahteva mnogo muke, koristiće vam
Mleko, Foto: Printscreen / Youtube / Kamila S.

sjajno

Ovako su naše bake čistile zagorelo mleko: Starisnki trik koji ne zahteva mnogo muke, koristiće vam

Ove metode, koje koriste iskusne domaćice i profesionalci, su učinkovite, a ne zahtevaju struganje

Objavljeno:

Čišćenje zagorelog mleka sa posuđa može biti izazovno. No, ne očajavajte, postoje metode koje omogućuju uklanjanje bez struganja!

Ove metode, koje koriste iskusne domaćice i profesionalci, su jednostavne i učinkovite, a ne zahtevaju agresivno struganje koje može oštetiti posuđe. Važno je delovati brzo kako bi čišćenje bilo lakše.

Krompir

Ogulite jedan krompir i narežite ga na tanke kriške ili naribajte te to stavite u posudu sa zagorelim mlekom. Dodajte dovoljno vode da prekrije dno posude i krompir.

Mleko
foto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

Stavite posudu na šporet i pustite da se voda sa krompirom zakuva te kuvajte na laganoj vatri oko deset do 15 minuta. Ugasite šporet i pustite da se voda malo ohladi. Ispraznite posudu, a zatim je očistite mekim sunđerom. Zagoreli ostaci mleka trebali bi lako otpasti.

Voda i soda bikarbona

Napunite zagorelo posuđe toplom vodom. Dodajte dve do tri kašike sode bikarbone u vodu. Ostavite da se natapa nekoliko sati ili preko noći.

Nakon natapanja, koristite mekšu stranu sunđera kako biste nežno obrisali posudu. Zagorelo mleko trebalo bi se lako otkloniti.

Mleko
foto: Prinrscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

Vrela voda i deterdžent

Napunite posudu sa dovoljno vode da pokrije zagorelo područje. Dodajte malo deterdženta za suđe. Zagrejte vodu na laganoj vatri dok ne počne da ključa, pa isključite šporet.

Ostavite da se voda ohladi do te mere da je možete dodirnuti. Zagoreli slojevi mleka trebali bi se početi odvajati od posuđa.

Sirće i soda bikarbona

Ulijte dovoljno sirćeta u posudu da prekrije zagoreli deo i pustite ga da deluje nekoliko sati.

U sirće dodajte kašiku sode bikarbone. Nakon što prestane da se stvara pena, dodajte malo vode i ostavite nekoliko sati. Očistite posudu mekim sunđerom.

Limunska kiselina

U posudu koja je zagorela stavite nekoliko kriški limuna ili jednu do dve kašike limunske kiseline te dodajte vodu i zagrejte na laganoj vatri dok ne proključa. Pustite da se ohladi, a zatim nežno obrišite posudu.

Bonus video:

04:50

Zašto se obeležava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja? Đakon za Kurir otkriva duhovni značaj praznika

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.