"Kosovo će opet biti srpsko" Evo o čemu govori poslednji Laušev film koji je srpski kandidat za Oskara
Foto: Printscreen YouTube/Art Vista

detalji filma

"Kosovo će opet biti srpsko" Evo o čemu govori poslednji Laušev film koji je srpski kandidat za Oskara

Telekom Srbija i Vision Team stoje iza ovog filmskog ostvarenja

Objavljeno: 13:54h

Srpski kandidat za najprestižniju filmsku nagradu Oskar biće film "Ruski konzul" Miroslava Lekića, saopštio je Filmski centar Srbije.

Sa dva glasa razlike nadigrao je film "Za danas toliko" Marka Đorđevića, a u trci su bila i ostvarenja "Radnička klasa ide u pakao", Mladena Đorđevića i "Nedelja" Nemanje Ćeranića.

Film "Ruski konzul" donosi pred publiku dinamičnu priču vraćajući nas u dramatične godine, koje se mogu smatrati ključnim trenucima kosovske krize, koja će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Sinopsis

Glavni junak ove filmske sage je srpski doktor Ilija Jugović (Nebojša Dugalić) koji po kazni dobija premeštaj bolnicu u Prizrenu.

Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića - Ruskog konzula (Žarko Laušević), naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”.

Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

Glumačka ekipa:

Glumačku podelu, pored Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Shafqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petroci, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

Telekom Srbija i Vision Team stoje iza ovog filmskog ostvarenja.

Podsećamo, ovo je poslednji film Žarka Lauševića, koji je preminuo u novembru 2023. godine. On je ovo ostvarenje snimao kada je bolest već napredovala, ali nije hteo da prekine snimanje.

- Žarko je u trenutku snimanja već bio bolestan i bio na hemioterapiji. On je to zaista uspeo da iznese na jedan način koji je potpuno zadivljujući - rekao je reditelj za Kurir.

Bonus video:

01:10

Šta se dešava sa radovima na crnoj tački Beograda? Saobraćajne nesreće su ovde svakodnevnica: Ovo su sledeći koraci ka bezbednosti

(Espreso/Kurir/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.