Kako Italijani prave najukusnije pecivo? Mekano kao duša i punjeno raskošnim filom ide savršeno uz kafu
Testo sa vanilom, Foto: Printscreen / Youtube / Moja mala kuhinja

re

Kako Italijani prave najukusnije pecivo? Mekano kao duša i punjeno raskošnim filom ide savršeno uz kafu

Sfoljatele su tradicionalni italijanski specijalitet, obavezno probajte ovu kombinaciju peciva i raskošnog citrusnog fila

Objavljeno:

Sastojci (za 12 sfoljatela):

Testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mlake vode
  • 100 g svinjske masti ili putera
  • 100 g šećera

Fil:

Da biste napravili ovo italijansko pecivo koje umnogome podseća na kiflice i na sličan način se pravi, prvo pomešajte brašno, so i šećer
Da biste napravili ovo italijansko pecivo koje umnogome podseća na kiflice i na sličan način se pravi, prvo pomešajte brašno, so i šećerfoto: Printscreen / Instagram / kiaralic96
  • 500 g rikote
  • 150 g griza
  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 jajeta
  • narendana korica jednog limuna i jedne pomorandže
  • 50 g sitno seckanih kandiranih kora citrusa
  • Premazivanje:
  • rastopljena svinjska mast ili puter

Recept za tradicionalno slatko italijansko pecivo sfoljatele:

Testo: Da biste napravili ovo italijansko pecivo koje umnogome podseća na kiflice i na sličan način se pravi, prvo pomešajte brašno, so i šećer. Postepeno dodajte mlaku vodu dok ne dobijete glatko i elastično testo. Mesite oko 10 minuta. Pokrijte testo i ostavite ga da odmara oko 30 minuta. Zatim, podelite na nekoliko delova i svaki deo razvucite što tanje možete (idealno bi bilo da koristite mašinu za testeninu). Kada razvlačite testo, premažite ga rastopljenom mašću ili puterom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.

Kada završite sa razvlačenjem i premazivanjem, pažljivo urolajte testo u čvrstu rolnu. Umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena (može i preko noći).

Fil: Ovaj fil se pravi od sira, u neku ruku je nalik na čizkejk i neverovatno je ukusan!U loncu zagrejte mleko do vrenja. Postepeno dodajte griz i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomešajte ohlađeni griz, rikotu, šećer, ekstrakt vanile, cimet, jaja, narendanu koricu limuna i pomorandže, i kandirane kore citrusa. Dobro izmešajte da se lepo sjedini.

Ovaj fil se pravi od sira, u neku ruku je nalik na čizkejk i neverovatno je ukusan!U loncu zagrejte mleko do vrenja
Ovaj fil se pravi od sira, u neku ruku je nalik na čizkejk i neverovatno je ukusan!U loncu zagrejte mleko do vrenjafoto: Printscreen/youtube/Brzo i lako

Formiranje sfoljatela: Izvadite rolnu iz frižidera i isecite je na kriške debljine oko 1 cm. Svaku krišku pažljivo razvucite prstima ili oklagijom u oblik školjke, tako da dobijete tanke slojeve. U svaku razvijenu krišku stavite kašiku fila, pa potpuno zatvorite sfoljatele.

Pečenje: Zagrejte rernu na 190°C. Sfoljatele stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite rastopljenom mašću ili puterom. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Pre serviranja, pospite šećerom u prahu.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.