Bolest plavog jezika se sve brže širi: Ima registrovanih slučajeva u Srbiji?
Krave, Foto: RINA

pažnja

Bolest plavog jezika se sve brže širi: Ima registrovanih slučajeva u Srbiji?

Ovaj virus prisutan u zapadnoj Evropi pogađa ovce, krave, koze, jelene i lame, izaziva otečenost i groznicu...

Objavljeno:

U Srbiji nema prijavljenih slučajeva bolesti plavog jezika (BPJ). Poslednji slučaj ove bolesti životinja zabeležen je 2020. godine. Situacija u regionu i susednim zemljama takođe je povoljna kada je reč o serotipu 4 ovog virusa, piše Politika, a o čemu je i "Blic Biznis ranije izveštavao.

Ovakvo povoljno stanje, međutim, ne beleže sve evropske države, zbog čega su veterinarske službe mere opreza podigle na najviši nivo. Prošle sedmice objavljeno je kako je bolest plavog jezika, koja najviše pogađa krave i ovce, otkrivena u Velikoj Britaniji nakon brzog širenja u Evropi. Ovaj virus, koji pogađa i koze, jelene i lame, izaziva otečenost i plavu boju jezika, groznicu, smanjen prinos mleka, a u najtežim slučajevima dolazi do uginuća, preneo je Skaj njuz.

Britanski zvaničnici su upozorili da je došlo do brzog porasta broja slučajeva u Holandiji i Nemačkoj, kao i da su novi slučajevi registrovani u Francuskoj, Luksemburgu i Danskoj.

Ovce
foto: RINA

Kako su za list objasnili stručnjaci Uprave za veterinu, ova bolest je zarazna i predstavlja pre svega problem u ovčarstvu, kao i govedarstvu i kozarstvu. Bolest se ne prenosi sa životinje na životinju, već se širi isključivo preko prenosioca virusa, tj. insekata iz roda Culicoides.

U Upravi za veterinu objašnjavaju za naš list da je međutim u slučaju BPJ prijavljenog u pojedinim zemljama Zapadne Evrope (Holandija, Nemačka, Belgija, Velika Britanija) reč o serotipu 3, koji se znatno brže širi nego drugi poznati podtipovi.

– Protiv virusa plavog jezika ovog serotipa ne postoji registrovana vakcina, što znatno povećava oprez kada je u pitanju širenje ove bolesti u Zapadnoj Evropi. Uprava za veterinu svakodnevno prati razvoj epizootiološke situacije i u skladu sa propisima spremna je da u svakom trenutku preduzme neophodne mere u cilju sprečavanja pojave i širenja BPJ – ističu nadležni.

krave
foto: RINA

Napominju i da je Uprava za veterinu preduzimala i preduzima propisane mere zbog otkrivanja, praćenja i suzbijanja bolesti plavog jezika i sprovodi nadzor i monitoring prema planu ministarstva.

– Dijagnostička ispitivanja obavljaju se u laboratorijama naučnih i veterinarskih specijalističkih instituta akreditovanim metodama. Potvrda bolesti je i u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, gde se obavlja i determinacija serotipa virusa bolesti plavog jezika – navode nadležni u odgovoru za naš list. Napominju i da se, u slučajevima nepovoljne epizootiološke situacije, na osnovu analize rizika, može odobriti vakcinacija prijemčivih životinja protiv bolesti plavog jezika u područjima visokog rizika.

Novac za sprovođenje nadzora i monitoringa, dijagnostička ispitivanja u slučaju sumnje na bolest plavog jezika, nabavka vakcine i sprovođenje vakcinacije, naknada štete u skladu sa zakonom, kao i za životinje uginule kao posledica pojave neželjenih efekata nakon obavljene vakcinacije obezbeđeni su u državnom budžetu. Kao i sredstva za sprovođenje naređenih mera u zaraženom gazdinstvu u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Bonus video:

03:30

ESPRESO: Sa štakama i koferom sam se spuštala niz stepenice kod hotela Moskva

(Espreso/Blic/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.