Četiri zdrava obroka koja mogu da pomognu pri stabilizaciji šećera u krvi: Ovo mora uvrstiti u ishranu svaki Srbin
Da li ste znali za ovo?, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

morate znati

Četiri zdrava obroka koja mogu da pomognu pri stabilizaciji šećera u krvi: Ovo mora uvrstiti u ishranu svaki Srbin

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi ključno je za celokupno zdravlje, posebno za one koji pate od insulinske rezistencije

Objavljeno:

Odabir grickalica bogatih vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima može pomoći u stabilizaciji nivoa glukoze i čak poboljšati osetljivost na insulin, što ih čini odličnim izborom za kontrolu šećera u krvi.

Dijetetičar Rimas Geiga za She Finds izdvojio je četiri primera zdravih i ukusnih obroka u kojima ćete uživati, a istovremeno će pozitivno uticati na nivo šećera u krvi.

Puding od čija semenki

Kako se pravilno pripremaju čia semenke?
Kako se pravilno pripremaju čia semenke?foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Čija semenke su nutricionistički pokretač, posebno kada je reč o kontroli šećera u krvi. Giga ističe da su "čija semenke izvrstan izvor vlakana i omega-3 masnih kiselina".

Kada se te sitne semenke namoče u tečnost, šire se i stvaraju materiju sličnu gelu, koja usporava probavu, sprečavajući brze skokove šećera u krvi. Da biste napravili ovaj međuobrok, jednostavno pomešajte čija semenke s nezaslađenim bademovim mlekom i malo vanile i ostavite da odstoji preko noći.

Rezultat je puding koji ne samo da je ukusan već i delotvorno pruža energiju i povećava osetljivost na insulin.

"Zahvaljujući velikom udelu vlakana, puding od čija semenki podržava kontrolu šećera u krvi i pruža dugotrajnu sitost", dodaje dijetetičar.

Grčki jogurt s lanenim semenkama

Grčki jogurt s lanenim semenkama
Grčki jogurt s lanenim semenkamafoto: Printscreen/youtube/Gözde Yemek Tarifleri

Kombinovanje grčkog jogurta sa semenkama lana stvara međuobrok koji nije samo kremast i zasitan već je i koristan za kontrolu šećera u krvi, prenosi She Finds.

"Grčki jogurt je bogat proteinima i probioticima, koji su neophodni za zdravlje creva i osetljivost na insulin. Kada dodate semenke lana, koje su prepune vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), kombinacija poboljšava probavu i održava stabilan nivo šećera u krvi", objašnjava on.

Ovo su najzdravije vrste voća

Ove naizgled zdrave namirnice koje jedemo svakodnevno nas zapravo goje

Preporučuje se odabir običnog, nezaslađenog jogurta kako biste izbegli dodatne šećere, te dodavanje kašičice mlevenih lanenih semenki za najbolje rezultate.

Kriške jabuke s puterom od badema

Jabuke i puter od badema klasičan su spoj koji nije samo ukusan već je i odličan za kontrolu šećera u krvi.

"Jabuke su fantastičan izvor vlakana, posebno kada se jedu s korom, dok puter od badema osigurava zdrave masti i proteine", ističe dijetetičar.

Ova kombinacija pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi i osigurava ravnomerno oslobađanje energije. Vlakna u jabukama usporavaju apsorpciju šećera, a zdrave masnoće u maslacu od badema pomažu vam da duže ostanete siti, smanjujući rizik od skokova šećera u krvi.

Kriške jabuke s puterom od badema
Kriške jabuke s puterom od bademafoto: RINA

Pečena leblebija

Iako su sve navedene opcije bile slatke, Giga je izdvojio i jednu za one koji više vole slanu hranu. Za hrskavi i zadovoljavajući međuobrok najbolji je izbor pečena leblebija.

"Leblebija nije samo dobar izvor proteina već je i bogata vlaknima, koja su neophodna za kontrolu nivoa šećera u krvi", kaže on. Zatim dodaje: "Pečene leblebije s malo maslinovog ulja i vašim omiljenim začinima čine ukusan međuobrok koji pomaže da se stabilizuje šećer u krvi, jer osigurava sporo, kontinuirano otpuštanje glukoze u krvotok. Osim toga, vlakna i proteini u leblebiji poboljšavaju osetljivost na insulin, što ovo čini idealnim međuobrokom za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi."

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / b92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.