Od ovog voća se odmah umire: Izgleda kao obična jabuka, a otrov odmah deluje
Jabuka, Foto: RINA

pažnja

Od ovog voća se odmah umire: Izgleda kao obična jabuka, a otrov odmah deluje

Drvo manchineel je jedna od najopasnijih biljaka na svetu, a može se naći na Floridi

Objavljeno:

Ovo voće je poreklom sa Floride, ali se može pronaći i na Bahamima, Karibima, u Centralnoj i Južnoj Americi. Ime dolazi iz španskog jezika, a u bukvalnom prevodu znači ‘mala jabuka’.

Po svom izgledu je veoma slična običnoj jabuci koju možemo kupiti bilo gde, te upravo zbog toga i može doći do zabune među prodavačima, ali i kupcima.

Stablo ovo jabuke je jedno od najotrovnijih na svetu, a tome u prilog ide i njen naziv – mala jabuka smrti.

Drvo i sam plod sadrže jake toksine koji prilikom konzumiranja izazivaju užasan dermatitis. Ukoliko vas zadesi snažan pljusak i spas potražite ispod njene krošnje, na koži će vam izaći plikovi od tečnosti koja se sliva niz lišće. Ako vam kojim slučajem kapljica upadne u oko, može izazvati slepilo.

Ukoliko zagrizete ovu otrovnu jabuku, možete prokrvariti, dobiti bakterijsku infekciju ili opekotine unutrašnjih organa.

Kako bi se ovakve neprijatne i smrtonosne situacije sprečile, najčešće se na stablu otrovnih jabuka okači crveni znak “X” koji ukazuje na potencijalnu opasnost. Međutim, postoji i drveće koje nije obeleženo.

U prošlosti su Indijanci koristili sok ovog drveta da otruju svoje strele ili su vezali žrtvu za stablo kako bi osigurali njihovu sporu i bolnu smrt.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.