OVO BI MOGLO DA SPASI ŽIVOT BORI ĐORĐEVIĆU? To mu je jedina šansa za preživljavanje, lekari se ozbiljno uzdaju u to
Bora Čorba, Foto: Antonio Ahel/ATAImage

obratite pažnju

OVO BI MOGLO DA SPASI ŽIVOT BORI ĐORĐEVIĆU? To mu je jedina šansa za preživljavanje, lekari se ozbiljno uzdaju u to

Kako se leči obostrana i jednostrana upala pluća?

Objavljeno: 09:31h

Bora Đorđević brine je celu javnost otkako je hospitalizovan zbog teške upale pluća i trenutno se nalazi na respiratoru, a lekari daju sve od sebe da bi mu spasili život.

Naime, on se već danima nalazi u bolnici u Ljubljani, gde se lekari trude da poprave njegovo narušeno zdravstveno stanje.

„Bora Đorđević se nalazi u Kliničko-bolničkom centru Ljubljana. Intubiran je zbog komplikacija uzrokovanih hronično obstruktivnom bolesću pluća. Lekari daju sve od sebe da se zdravstveno stanje popravi, posebno bubrezi i jetra. Dobija odgovarajuće terapije, Bora se bori junački, rekao je njegov menadžer Bane Obradović.

Čak i uz lečenje, pneumonija pluća, posebno kod ljudi u grupama visokog rizika, recimo kod pluća pušača, može izazvati određene komplikacije, uključujući bakterije u krvotoku (bakteremiju), otežano disanje, akumulaciju tečnosti oko pluća (pleuralni izliv) ili apces pluća.

Pneumonija koja pogađa oba plućna krila poznata je kao obostrana ili dvostruka upala pluća. I dok se obostrana pneumonija ne razlikuje previše od pneumonije koja pogađa jedno plućno krilo, kada infekcija ili upala utiču na veću površinu pluća, verovatno će biti ozbiljnije stanje, piše Eklinika.

Kako se leči obostrana i jednostrana upala pluća?

Bora Đorđević
foto: RTS printscreen

Lečenje obično zavisi od toga šta je uopšte izazvalo upalu pluća, a tretmani mogu da budu sledeći:

Antibiotici: „Ako je neko relativno zdrav i dobije bakterijsku upalu pluća, obično je lečenje ambulantno i to antibioticima. U težim slučajevima, potrebno je intravenozno davanje antibiotika u bolnici.

Odmor: Zdravstveni radnici obično preporučuju odmor i što više tečnosti ako je virusna upala pluća. U slučaju virusne obostrane upale pluća, možda neće biti potrebni nikakvi lekovi

Antivirusni lekovi: U teškim situacijama, može da pomogne antivirusni lek kao što je remdesivir

Antifungici: Antifungalni lek može da pomogne u lečenju gljivične upale pluća. I, kao i antibiotici, u slučaju težeg oblika dvostruke pneumonije, biće potrebno intravenozno davanje leka

Pomoć za disanje: Veća je verovatnoća da će pacijentima sa upalom pluća u oba plućna krila biti potreban dodatni kiseonik ili eventualna podrška mehaničkog ventilatora.

01:42

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća zbog koje je Bora Čorba na kiseoniku: Ovo je 5. najčešći uzrok smrti u Srbiji

(Espreso/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.