Ova vrsta kafe razara organizam, a Srbi je svakodnevno piju: Povećava rizik od opasnih bolesti, užasno je štetna
Kafa, Foto: Eliane Haykal / Panthermedia / Profimedia

sa zdravljem nema šale

Ova vrsta kafe razara organizam, a Srbi je svakodnevno piju: Povećava rizik od opasnih bolesti, užasno je štetna

Dve do tri šoljice Americano kafe lako mogu premašiti dnevnu granicu unosa kofeina

Objavljeno:

Kafa za poneti iz popularnih lanaca kafe postala je neizostavni deo svakodnevnog života mnogih ljudi, ali nova istraživanja otkrivaju da ljubitelji ovih pića treba da budu oprezni.

Studija koju je objavio Dejli mejl upozorava na visok nivo kofeina u kafama za poneti, koji mogu daleko nadmašiti one u domaćim pićima. Ovo istraživanje postavlja pitanje koliko zapravo znamo o sadržaju kofeina u kafama koje pijemo svaki dan, posebno kada ih naručimo u pokretu.

Analiza više od 200 uzoraka kafe iz različitih lanaca kafe otkrila je da Americano ima najveći nivo kofeina, sa prosečnim sadržajem od oko 140 mg po šoljici. Nasuprot tome, kafa pripremljena kod kuće sa jednom kašičicom kafe po osobi sadrži mnogo manje 23 mg kofeina po šoljici.

Kofein, stimulans koji u velikim količinama može da izazove brojne zdravstvene probleme kao što su nesanica, mučnina, ubrzan rad srca i glavobolja, postao je centralna tema ovog istraživanja. Prema rezultatima objavljenim u časopisu Nutrients, tim sa Medicinskog koledža Zidus u Indiji takođe je otkrio vezu između prekomerne konzumacije kofeina i povišenog krvnog pritiska, što predstavlja značajan rizik od srčanog i moždanog udara.

Kao najrasprostranjeniji stimulans na svetu, kofein je svakodnevna rutina mnogih ljudi, ali Nacionalna zdravstvena služba (NHS) savetuje da se unos kofeina ograniči na 400 mg dnevno zbog mogućih opasnih neželjenih efekata. Za trudnice, ova granica je postavljena na 200 mg.

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

Treba biti oprezan

Zabrinuti zbog moguće prekomerne konzumacije kofeina, naučnici sa Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Varšavi odlučili su da istraže nivoe kofeina u kafama za poneti. Istraživanje je uključivalo uzorke espresa, kapućina, lattea i americana iz različitih izvora, uključujući velike kafiće, benzinske pumpe, prodavnice i pekare. Rezultati su pokazali značajnu varijabilnost – neka pića su sadržavala samo 12,8 mg kofeina po porciji, dok su druga prelazila čak 300 mg.

Hladan nes, Nes, Kafa, Hladna kafa
foto: Printscreen/ Youtube/Chef Mladen

Dve do tri šoljice Americano kafe lako mogu premašiti dnevnu granicu unosa kofeina. Takođe, kafa iz prodavnice često dolazi u većim porcijama od domaće kafe, što dodatno povećava unos kofeina. Snaga zrna kafe takođe igra važnu ulogu. Istraživanja pokazuju da Britanci troše više novca na kafu za poneti nego ikada ranije, u proseku 530 funti godišnje po osobi.

U zaključku izveštaja, istraživači su pozvali na bolju informisanost potrošača o sadržaju kofeina u napicima kako bi se izbegla prekomerna konzumacija. Naglasili su da visok unos kofeina može imati ozbiljne zdravstvene posledice i da kafa iz franšiznih radnji često sadrži znatno više kofeina od one koju pripremamo kod kuće. Predložili su jasnije smernice za sprečavanje redovnog konzumiranja visokih doza kofeina.

Bonus video:

04:06

UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA

(Espreso/krstarica/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.