recept
Piletina u kari sosu oduševiće svakog ko je bude probao: Brzo se sprema i nije skupo
Jelo kojem ćete se iznova vraćati
Kada je reč o jednostavnim, a ukusnim jelima koja mame svojom aromom i bogatstvom ukusa, piletina u kari sosu zauzima posebno mesto na svakom meniju.
Ova klasična kombinacija sočne piletine i začinjenog kari sosa donosi egzotične note i toplinu koja je savršena za sve prilike.
Kari sos, sa bogatstvom začina poput kurkume i đumbira, uparuje se sa piletinom na način koji ne samo da naglašava njene prirodne arome, već stvara složeni i delikatan ukus.
Ovo izuzetno jelo je idealno za svakodnevne obroke, ali i za posebne trenutke kada želite da uživate u nečemu zaista posebnim.
Sastojci:
500 g pilećeg filea, isečenog na kockice
2 kašike ulja
1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
3 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašika svežeg rendanog đumbira
2 kašike kari praha
1 kašika kurkume
1 konzerva (400 ml) kokosovog mleka
200 ml pileće supe (ili vode)
2 kašike paradajz pirea (ili 1 srednji paradajz, sitno iseckan)
1 kašika soja sosa
So i biber po ukusu
Priprema:
1. U velikoj tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckanu piletinu i pržite je dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana, oko 5-7 minuta. Izvadite piletinu iz tiganja i stavite je na tanjir.
2. U istom tiganju dodajte još malo ulja ako je potrebno. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 3 minuta. Dodajte sitno iseckani beli luk i rendani đumbir. Pržite još 1 minut dok ne zamiriše.
3. U tiganj dodajte kari prah i kurkumu. Dobro promešajte i pržite još minut-dva dok začini ne puste aromu.
4. Dodajte paradajz pire (ili iseckan paradajz) i kuvajte još 2 minuta. Sipajte kokosovo mleko i supu (ili vodu). Dobro promešajte i pustite da se sos zagreje do vrenja.
5. Vratite piletinu u tiganj, dobro je izmešajte sa sosom i pustite da se krčka na laganoj vatri 15-20 minuta, ili dok piletina ne bude skuvana i sos ne postane gust i kremast. Povremeno mešajte.
6. Dodajte soja sos, so i biber po ukusu. Dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta, po potrebi prilagodite začine.
7. Poslužite piletinu u kari sosu sa kuvanim pirinčem.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!