Ovo je spisak svih vitamina u lubenici: Jedan od njih se bori i protiv raka, izuzetno su značajni
Lubenica, Foto: Bakina kuhinja

obratite pažnju

Ovo je spisak svih vitamina u lubenici: Jedan od njih se bori i protiv raka, izuzetno su značajni

Vitamini se u lubenici nalaze u pulpi, kori i semenkama, pa je to čini veoma korisnom za ljudski organizam.

Objavljeno:

Lubenica je jednogodišnja zeljatsa biljka, koja pripada porodici bundeva. Lubenica je biljka koja je širom sveta poznata, a uz to i omiljena. Do danas nije poznato da li ona spada u voće ili povrće.

U početku se lubenica smatrala voćem, međutim to nije toliko ispravno. Struktura i sastav lubenice je zaista sličan voću, ali ona u suštini pripada porodici bundeva, a predstavnici ove porodice ne pripadaju voću. O ovakvim činjenicama se može dugo raspravljati, ali sasvim je sigurno da je lubenica neverovatno ukusna i korisna.

Vitamini se u lubenici nalaze u pulpi, kori i semenkama, pa je to čini veoma korisnom za ljudski organizam.

Dosta ljudi potcenjuje lubenicu, jer veruje da se ona većim delom sastoji od vode i da ne sadrži dosta vitamina. U suštini, to nije tako, pa je vreme da saznate više o njenom sastavu.

lubenica
foto: Profimedia

Na prvom mestu je potrebno da se skrene pažnja na vitamin B9 ili folna kiselina. Ona podstiče pravilan razvoj ljudskog tela i poboljšava stanje kože.

Vitamiin, koji nikako nije manje važan, a kojeg dosta ima u lubenici je vitamin C. Ne postoji osoba koja ne zna koliko je on koristan.

Posebnu ulogu ima vitamin A, koji je antioksidant. On blagotvorno deluje na vid, poboljšava sintezu proteina i metabolizam. Ostali vitamini koji se mogu naći u lubenici su PP, beta-karoten, vitamin E, B1, B2, B6).

Pored vitamina, lubenica sadrži i minerale poput kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Svaki on njih je koristan za ljudsko telo. Ovakav sastav lubenice ne bi trebalo da dovodi u pitanje koliko je ona korisna.

00:48

Proizvodnja mini lubenica

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.