Kad čujete za ovih 5 zdravstvenih prednosti semenki lubenice, čuvaćete ih kao oči u glavi: Lekovite su za medalju
Lubenica, Foto: Bakina kuhinja

zapamtite

Kad čujete za ovih 5 zdravstvenih prednosti semenki lubenice, čuvaćete ih kao oči u glavi: Lekovite su za medalju

Evo kojih pet zdravstvenih prednosti pružaju semenke lubenice:

Objavljeno:

Semenke lubenice niskokalorične su i bogate hranjivim materijama, a kada se ispeku, postanu hrskave i lako mogu da zamene druge nezdrave opcije za međuobrok, piše Healthline, a prenosi Sensa.hr.

Evo kojih pet zdravstvenih prednosti pružaju semenke lubenice:

1. Nizak broj kalorija

Oko 30 grama semenki lubenice sadrži približno 158 kalorija. Ako semenke lubenice odlučite da poslužite kao ukusan međuobrok ili zamenu za nezdrave grickalice, uradićete odličnu stvar za svoje zdravlje i energiju koja neće padati nakon ovog obroka.

2. Magnezijum

Lubenica
foto: Printscreen/youtube/Kevin Pon

Jedan od nekoliko minerala koji se nalaze u semenkama lubenice je magnezijum. U porciji od 4 grama dobićete 21 mg magnezijuma, što je 5 posto dnevne vrednosti. Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) preporučuju da odrasli dnevno unose 420 mg ovog minerala. Magnezijum je ključan za mnoge metaboličke funkcije u telu, a takođe je neophodan za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i zdravlje imunološkog sistema, srca i kostiju.

3. Gvožđe

Šaka semenki lubenice sadrži oko 0,29 mg gvožđa, ili oko 1,6 posto dnevne vrednosti. Možda se čini da to nije mnogo, ali NIH preporučuje da odrasli dnevno unose 18 mg gvožđa. Gvožđe je važan sastojak hemoglobina koji prenosi kiseonik kroz telo. Osim toga, pomaže čak i telu da pretvori kalorije u energiju.

4. “Dobre” masti

Semenke lubenice takođe pružaju dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – velika šaka (4 grama) pruža 0,3 i 1,1 gram. Prema Američkom udruženju za srce, ove masti pomažu u zaštiti od srčanog udara i moždanog udara i smanjuju nivo “lošeg” holesterola u krvi.

5. Cink

Semenke lubenice takođe su dobar izvor cinka. Pružaju oko 26 posto dnevne vrednosti u jednoj unci (28 grama), ili 4 posto dnevne vrednosti u velikoj šaci (4 grama).

Cink je važan nutrijent, ključan za imunološki sistem, a takođe je potreban za:

digestivni i nervni sistem

rast i deobu ćelija

osećaj ukusa i mirisa

00:48

Proizvodnja mini lubenica

(Espreso/Dnevno/Sensa.hr /Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.