Ovo je najduža reč u srpskom jeziku, a nije otorinolaringologija: Ima čak 29 slova, malo ko je može izgovoriti
Foto: profimedia

pažnja

Ovo je najduža reč u srpskom jeziku, a nije otorinolaringologija: Ima čak 29 slova, malo ko je može izgovoriti

Najduža reč u našem jeziku verovatno nije ona na koju ste pomislili, otorinolaringologija, koja ima 20 slova

Objavljeno: 11:46h

Srpski jezik bogat je mnogim izvornim, ali i pozajmljenim rečima i verovatno ima toliko onih koje se toliko retko koriste da su i zaboravljene.

Kada se radi o najdužim rečima, navikli smo da to bude slučaj u stranim jezicima, naročito skandinavskim, ali šta je sa srpskim?

Najduža reč u našem jeziku verovatno nije ona na koju ste pomislili, otorinolaringologija, koja ima 20 slova, prenosi Nova.rs.

Ovo je najduža reč u srpskom jeziku

Ipak, mnogi izvori izdvajaju dve reči kao najduže – prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova.

Rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije. Tako, na primer, švedska reč „sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad“ znači „zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija“.

Holanđani koriste reč „kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden“ da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval.

02:56

SAMO NJIH 29 PRIJAVLJENO ZA SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST! Ivanović: Misle da moraju u nastavnike, a moguu se baviti i OVIM poslovima

(Espreso/city magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.